Η δραματική τέχνη ως μέσο καλλιέργειας της ψυχικής ανθεκτικότητας των κρατουμένων στις κλειστές φυλακές - Θεοδωροπούλου, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Οι κρατούμενοι κλειστών φυλακών βιώνουν μια καθημερινότητα προγραμματισμένη και περιορισμένη με βάση τη νομοθεσία. Βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί ο περιορισμός της ελευθερίας και μαζί με αυτόν, οι επακόλουθες καταστάσεις του εγκλεισμού και του ιδρυματισμού. Ο εγκλεισμός και ο ιδρυματισμός επηρεάζουν την ψυχολογική και σωματική κατάσταση των κρατουμένων. Η παρούσα έρευνα πραγματεύεται τις ψυχολογικές συνέπειες του εγκλεισμού και του ιδρυματισμού με σκοπό την ανάδειξη μιας κατάλληλης μεθόδου/τεχνικής για την καλυτέρευση της κατάστασης. Πιο συγκεκριμένα, στόχος της έρευνας είναι η παρατήρηση και καλλιέργεια της ψυχικής ανθεκτικότητας των κρατουμένων κλειστών φυλακών. Για την παρούσα έρευνα το μέσο που θα χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια της ψυχικής ανθεκτικότητας των κρατουμένων είναι η δραματική τέχνη. Η επιλογή αυτή έγκειται στο γεγονός ότι οι τεχνικές της δραματικής τέχνης έχουν αναπτυχθεί και ήδη χρησιμοποιηθεί στον εκπαιδευτικό τομέα με επιτυχία. Για τη διεκπεραίωση της έρευνας πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα έτσι ώστε να μετρηθεί η κλίμακα της ψυχικής ανθεκτικότητας των κρατουμένων συμμετεχόντων μέσω ενός προσαρμοσμένου στα ελληνικά ερωτηματολογίου αυτοαξιολόγησης. Επίσης κεντρικός άξονας της έρευνας αποτελεί η διεξαγωγή μίας έρευνας δράσης βασισμένη σε τεχνικές της δραματικής τέχνης. Η έρευνα έλαβε μέρος στο κατάστημα κράτησης Ναυπλίου. Συμπεράσματα της έρευνας αποτελούν οι παρατηρήσεις ότι η δραματική τέχνη προσφέρει εργαλεία στους κρατούμενους κλειστών φυλακών για την καταπολέμηση του εγκλεισμού και του ιδρυματισμού, καθώς επίσης και για την αντιμετώπιση του ελεύθερου χρόνου κατά τη διάρκεια έκτισης της ποινής. Μέσα από αυτά τα εργαλεία δηλαδή καλλιεργούνται χαρακτηριστικά της ψυχικής ανθεκτικότητας των κρατουμένων κλειστών φυλακών που θα μπορέσουν να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την αντίξοη κατάσταση της φυλάκισης.
Keywords: Δραματική τέχνη; Εκπαιδευτικό δράμα; Ψυχική ανθεκτικότητα; Κλειστή φυλακή; Δραματική Τέχνη; Εκπαιδευτικό δράμα; Ψυχική ανθεκτικότητα; Κλειστή φυλακή; Ναύπλιο; Ελλάδα