Οι τεχνικές της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση ως εργαλείο για την καλλιέργεια θετικής στάσης των παιδιών προσχολικής ηλικίας απέναντι στο σχολικό περιβάλλον. Μια έρευνα δράσης σε μαθητές νηπιαγωγείου της Κορινθίας, ηλικίας 4 έως 6 ετών. - Μελέτη, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Ο στόχος της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της αναλογικής σχέσης που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στην Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και την καλλιέργεια θετικής στάσης απέναντι στο σχολικό περιβάλλον όσον αφορά παιδιά προσχολικής ηλικίας και πιο συγκεκριμένα παιδιά προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας. Η καλλιέργεια θετικής στάσης προς το σχολείο είναι σημαντικό να επιτευχθεί κυρίως όσον αφορά τους μαθητές που σύντομα θα μεταβούν στο δημοτικό σχολείο κι από εκεί στις επόμενες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η ερευνητική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε σε δημόσιο νηπιαγωγείο του νομού Κορινθίας. Το δείγμα αποτέλεσαν 42 παιδιά από 4 έως 6 ετών (προνήπια και νήπια), αγόρια και κορίτσια. Την πειραματική ομάδα αποτέλεσε το ένα υποχρεωτικό πρωινό τμήμα του νηπιαγωγείου (21 παιδιά) και την ομάδα ελέγχου το έτερο υποχρεωτικό πρωινό τμήμα (21 παιδιά). Πρόκειται για μελέτη περίπτωσης, έρευνα πεδίου και μεικτή έρευνα καθώς υλοποιήθηκε στο φυσικό περιβάλλον των υποκειμένων με συνδυασμό ποσοτικής και ποιοτικής προσέγγισης για τη συλλογή των δεδομένων. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν ημερολόγιο συμμετοχικής παρατήρησης της ερευνήτριας καθώς και τρία σταθμισμένα ερωτηματολόγια. Το ένα ερωτηματολόγιο αφορούσε τα παιδιά και συμπληρώθηκε με τη βοήθεια της ερευνήτριας δύο φορές, πριν και μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων. Το δεύτερο αφορούσε την νηπιαγωγό της τάξης (ερευνήτρια) και συμπληρώθηκε δύο φορές, πριν και μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων. Το τρίτο αφορούσε τους γονείς των παιδιών της πειραματικής ομάδας οι οποίοι και το συμπλήρωσαν μία φορά, πριν την έναρξη των εργαστηρίων. Οι ερευνητικές παρεμβάσεις διεξήχθησαν στην τάξη από τα μέσα Οκτωβρίου του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020 και περιλάμβανε 15 εργαστήρια, μία φορά την εβδομάδα και ωριαίας διάρκειας (σχολική ώρα) . Πριν από την έναρξη των παρεμβάσεων η ερευνήτρια είχε φροντίσει από νωρίς να εξοικειώσει τον ερευνητικό πληθυσμό με την Δραματική Τέχνη μέσα από θεατρικά παιχνίδια που πραγματοποιούσε σχεδόν καθημερινά, χωρίς δομημένο πρόγραμμα με τα παιδιά της πειραματικής τάξης. Κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων στα εργαστήρια, ως προθέρμανση πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις –παιχνίδια εμπιστοσύνης και συνεργασίας, ασκήσεις σωματικής έκφρασης, ασκήσεις ευαισθητοποίησης και χαλάρωσης καθώς και ασκήσεις δραματικών σεναρίων. Στη συνέχεια η ερευνήτρια και νηπιαγωγός της τάξης, συνδυάζοντας τα ενδιαφέροντα των παιδιών με τα θεματικά πεδία του Αναλυτικού Προγράμματος που αφορούν το νηπιαγωγείο, εφάρμοσε ποικίλες τεχνικές της Δραματικής Τέχνης με στόχο τη διερεύνηση της επίδρασης αυτών στην καλλιέργεια θετικού εκπαιδευτικού κλίματος και κατ’ επέκταση θετικής στάσης των μαθητών απέναντι στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μετά τη συλλογή κι ανάλυση των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων από την ερευνήτρια, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αναλογική σχέση ανάμεσα στη θετική στάση των παιδιών προς το σχολικό περιβάλλον και τις Τεχνικές της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση.
Keywords: Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Προσχολική ηλικία; Σχολική προσαρμογή; Θετική στάση; Θεατρικό παιχνίδι; Παιγνιώδης διδασκαλία; Κίνητρα; Διαπροσωπικές σχέσεις; Επικοινωνία; Μεικτή έρευνα; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Προσχολική ηλικία; Σχολική προσαρμογή; Θετική στάση; Θεατρικό παιχνίδι; Παιγνιώδης διδασκαλία; Κίνητρα; Διαπροσωπικές σχέσεις; Επικοινωνία; Μεικτή έρευνα