Διαχείριση Ποιότητας Επιχειρήσεων Παροχής Αθλητικών Υπηρεσιών & Εγκαταστάσεων – case study: Triantafyllidis BEACH ARENA - Μαρμαροτούρη, Άννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Ο κόσμος αλλάζει με τα χρόνια και σχεδόν έχει ενοποιηθεί, σε όλο το εύρος παραγωγής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων διεξάγεται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όσοι οργανισμοί/επιχειρήσεις συνειδητοποιούν αυτές τις αλλαγές και προσαρμόζονται αναλόγως, αποκτούν ικανό πλεονέκτημα, καθιστώντας την επιχείρηση τους ανταγωνιστική σε παγκόσμια κλίμακα. Η αθλητική βιομηχανία δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη και στατική. Το αθλητικό προϊόν και οι αθλητικές υπηρεσίες γίνονται όλο και περισσότερες, πιο εξειδικευμένες και σε όλους τους τομείς, αγωνιστικού, ερασιτεχνικού, μαζικού. Οι αθλούμενοι και οι θεατές (πελάτες/καταναλωτές) απαιτούν να λάβουν την ποιότητα που αναμένουν, την χρονική στιγμή που επιθυμούν, με ανταγωνιστικό κόστος. Για να διατηρεί συνεχώς ικανοποιημένους τους πελάτες της, η αθλητική επιχείρηση οφείλει να εφαρμόζει πολιτικές, με σκοπό τη διαχείριση της ποιότητας και την επίτευξη της συνεχούς βελτίωσης. Η συγκεκριμένη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία μελετά την ανάγκη της τυποποίησης των αθλητικών υπηρεσιών και την ενδεχόμενη πιστοποίηση τους. Μπορεί η εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης ποιότητας και η πιστοποίησή του σε μια αθλητική επιχείρηση, να καταστεί επικερδής για την ίδια, αλλά και για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη; Αρχικά, γίνεται ανασκόπηση της βιβλιογραφίας δευτερογενών πηγών και προηγούμενων μελετών σχετικές με το θέμα. Κατόπιν εφαρμόστηκε η μεθοδολογία της ποιοτικής μεθόδου Μελέτη Περίπτωσης «case study», στο κλειστό αθλητικό κέντρο μπιτς βόλεϊ «Triantafyllidis BEACH ARENA», με σκοπό την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης, όσων αφορά τις λειτουργίες της και το συσχετισμό των ευρημάτων σύμφωνα με τους άξονες ποιότητας του διεθνούς προτύπου διαχείρισης ποιότητας ISO 9001:2015. Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι η αθλητική επιχείρηση είναι ώριμη για την εισαγωγή ενός συστήματος διαχείρισης της ποιότητας και την πιστοποίηση του, που ίσως είναι το πιο πρόσφορο μέσο για την επιβεβαίωση της ικανότητα της επιχείρησης, να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, βασισμένες στις απαιτήσεις της μοναδικότητας και της ιδιαιτερότητας του αθλητισμού.
Quality Management of Business Services & Facilities - case study: Triantafyllidis BEACH ARENA
Keywords: Διοίκηση ολικής ποιότητας; Αθλητισμός - Διοίκηση και οργάνωση; Ποιοτικός έλεγχος; Total quality management; Sports - Management; Quality control; Αθλητικές Υπηρεσίες; Ποιότητα; Πιστοποίηση Συστημάτων; Πρότυπα αθλητικών υπηρεσιών; Sport Services; Quality; Quality Management System; System Certification; Sport Service Standards; Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας