Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής παιδιών και εφήβων με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση - Μανιά, Σταματία (My University, 2025)
Τις τελευταίες δεκαετίες, ο επιπολασμός της χρόνιας νεφρικής νόσου, σε παιδιατρικούς ασθενείς, αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Η νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου είναι μία πολυδιάστατη νόσος, η οποία επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική ευημερία των παιδιών και εφήβων που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Η βαρύτητα της νόσου, οι εβδομαδιαίες απαιτήσεις λόγω της αιμοκάθαρσης, η κοινωνική απομόνωση, οι απουσίες από το σχολείο, η σωματική ή η ψυχολογική καταπόνηση υποβαθμίζουν τη συνολική ευημερία και την ποιότητα ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να προσδιορίσει τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την ποιότητα ζωής των παιδιών και εφήβων με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
Psychosocial factors affecting the quality of life of children and adolescents with end-stage renal disease undergoing hemodialysis
Μ.Δ.Ε. 52
Keywords: Υγεία - Κοινωνικές απόψεις; Νεφρική ανεπάρκεια, Χρόνια; Αιμοκάθαρση; Παιδιά και έφηβοι; Health - Social aspects; Chronic renal failure; Hemodialysis; Children and adolescents; Χρόνια Νεφρική Νόσος; Ποιότητα Ζωής; Αιμοκάθαρση; Ψυχοκοινωνικοί Παράγοντες; Παιδιά; Έφηβοι; Chronic Kidney Disease; Quality of Life; Dialysis; Psychosocial factors; Children; Adolescents