Γυναικεία δραματουργία μετά την μεταπολίτευση: η περίπτωση των Κλαίρη Μιτσοτάκη, Λένα Κιτσοπούλου και Έλενα Πέγκα - Γούναρη, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η συγκεκριμένη έρευνα καταγράφει την δραματουργία τριών εκπροσώπων της γυναικείας θεατρικής γραφής από τη μεταπολιτευτική και μέχρι τη σημερινή εποχή. Στο θεωρητικό πλαίσιο ασχολείται αρχικά με τη διερεύνηση του θεατρικού κειμένου όπως αυτό διαμορφώθηκε στη μεταπολεμική Ελλάδα με τις επιδράσεις που δέχτηκαν οι δραματουργοί, άνδρες και γυναίκες, και ακολούθως επικεντρώνεται στις γυναίκες συγγραφείς που επιχειρούν τα πρώτα τους βήματα σε έναν κόσμο ανδροκρατούμενο, όπως αυτός του θεάτρου. Ωστόσο, το μεγαλύτερο τμήμα της έρευνας αφορά την ανάλυση, την παραστασιογραφία και την κριτική πρόσληψη των θεατρικών κειμένων που έγραψαν η Κλαίρη Μιτσοτάκη, η Λένα Κιτσοπούλου και η Έλενα Πέγκα. Η επιλογή των τριών γυναικών δραματουργών υπήρξε η πρώτη δυσκολία στην εκπόνηση της εργασίας καθώς ο χώρος της συγγραφής, είτε λογοτεχνικών είτε θεατρικών κειμένων, διαθέτει αξιόλογες παρουσίες τα τελευταία πενήντα χρόνια. Επομένως, τα έργα που αποτέλεσαν το αντικείμενο της μελέτης της εργασίας αυτής επιλέχθηκαν με βάση τον χρόνο συγγραφής των έργων και της θεματικής τους, ώστε να επιτευχθεί ο βασικός σκοπός της έρευνας και να προβληθεί σωστά ο ρόλος της γυναίκας δραματουργού στην εξελικτική πορεία του σύγχρονου ελληνικού θεατρικού κειμένου, ειδικότερα στην περίοδο από την Μεταπολίτευση και μέχρι σήμερα (1974-2022). Ακόμη, σημαντικό κριτήριο υπήρξε το κατά πόσον τα συγκεκριμένα έργα εκφράζουν τη σύγχρονη γυναίκα και ειδικότερα την Ελληνίδα, η οποία ακόμη αγωνίζεται να κατακτήσει τη θέση της σε μια πατριαρχική κοινωνία όπου το φεμινιστικό κίνημα δεν είχε ισχυρή θέση τουλάχιστον μέχρι τη Μεταπολίτευση. Ωστόσο, το δεύτερο φεμινιστικό κύμα, τη δεκαετία του ΄80, και οι σύγχρονες θεωρίες επηρέασαν τα έργα των γυναικών δραματουργών που έθεσαν ως στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων των γυναικών και αποτέλεσαν την αφορμή για στοχασμούς και συζητήσεις. Ένα επιπλέον κριτήριο υπήρξε η προσωπική μου άποψη για την αξία των συγκεκριμένων κειμένων που αγγίζουν την ψυχοσύνθεση της σύγχρονης γυναίκας καθώς αντικατοπτρίζουν τις θέσεις της σημερινής κοινωνίας όσον αφορά τη θέση της γυναίκας σε αυτήν. Ακόμη, στις συνεντεύξεις που παραχώρησαν οι ίδιες οι συγγραφείς στην υπογράφουσα την παρούσα εργασία, αναφέρονται οι απόψεις τους για τη γυναικεία θεατρική γραφή στο σύγχρονο κόσμο γενικότερα και ειδικότερα στην Ελλάδα καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό θέατρο σε μια εποχή δύσκολη για την ανθρωπότητα, όπως η σημερινή.
Female dramaturgy after regime change: the case of Claire Mitsotakis, Lena Kitsopoulou and Elena Pega
Keywords: Δραματουργική ανάλυση; Φεμινισμός; Μεταμοντερνισμός; Μεταπολιτευτικό θέατρο; Θεατρικά έργα; Θεατρική παράσταση; μεταπολιτευτικό θέατρο, θεατρικό κείμενο, δραματουργική ανάλυση, φεμινισμός, μεταμοντερνισμός, παράσταση.