Περιβαλλοντική πολιτική και διαχείριση στερεών αποβλήτων: ανάπτυξη επιχειρησιακού σχεδίου για τον περιφερειακό σύνδεσμο φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) περιφέρειας πελοποννήσου - Λυμπέρη, Παρασκευή Ι. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η λήψη εθνικών μέτρων από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση μεγάλων καίριων προβλημάτων δεν αποδίδει πάντοτε καρπούς. Έτσι λοιπόν, η κοινή περιβαλλοντική πολιτική, ως μια από τις βασικότερες πολιτικές της ΕΕ, εμφανίστηκε ως επιτακτική ανάγκη στην ολοένα αυξανόμενη ρύπανση του περιβάλλοντος αλλά και στην ανεπαρκή δύναμη των κρατών μελών. Μολονότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε όλη την ΕΕ όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας στη διαχείριση του περιβάλλοντος, απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια στα περισσότερα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τα επίσημα δελτία τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «…στόχος είναι να παρασχεθεί η δέουσα αρωγή στα κράτη μέλη ώστε να βελτιστοποιηθούν οι πολιτικές τους για τα απόβλητα». Η Ελλάδα, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές της, είναι ένα από τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στη διαχείριση των αποβλήτων. Ειδικά η Πελοπόννησος πλήττεται από μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα που απειλούν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα μάλιστα με έγγραφο της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΕΚΑ, τον Φεβρουάριο του 2013, «Η περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί την περιοχή της χώρας με το μεγαλύτερο αριθμό καταγεγραμμένων ΧΑΔΑ και τη μεγαλύτερη υστέρηση στην υλοποίηση υποδομών». O Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ένας νεοσύστατος δημόσιος οργανισμός που προήλθε από τη συγχώνευση επτά φορέων και έχει κάτω από την ομπρέλα του είκοσι πέντε δήμους της περιφέρειας Πελοποννήσου. Έχοντας ως κύρια αρμοδιότητα τη διαχείριση Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιβαλλοντική πολιτική που πρέπει να ασκηθεί στην Πελοπόννησο. Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η σύντομη παρουσίαση της κοινής περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ και η αποτύπωση της παρούσας κατάστασης διαχείρισης αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Παράλληλα αναπτύσσεται το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Φο.Δ.Σ.Α., ένα χρήσιμο διοικητικό εργαλείο που πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε σύγχρονο οργανισμό και το οποίο κρίνεται πολύτιμο τόσο για την επιβίωση του ίδιου του φορέα, όσο και για την εφαρμογή και τη συνολική επιτυχία της πολιτικής της Ε.Ε. για το περιβάλλον και τα απόβλητα (One small step from you, One giant leap for Europe). Δεδομένων των αντικειμενικών του περιορισμών, στο Επιχειρησιακό Σχέδιο προτείνονται κυρίως δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και οικολογικής εκπαίδευσης των δήμων και των πολιτών.
Keywords: Περιβάλλον -- Προστασία -- Ευρωπαϊκή Ένωση; Περιβάλλον -- Προστασία -- Ελλάδα; Στερεά απόβλητα -- Διαχείριση; Στερεά απόβλητα -- Διαχείριση -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κοινή περιβαλλοντική πολιτική; Στερεά απόβλητα; Διαχείριση στερεών αποβλήτων; Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου