Οι οικονομικες κρίσεις του 1929 και του 2007 στις ΗΠΑ. Οι επιπτώσεις τους στην Ελλάδα. Συγκριτική ανάλυση - Οργαντζόγλου, Ιορδάνης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Το 1929 η κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης έφερε στις ΗΠΑ μεγάλη δυστυχία. Αμερικανοί από τη μία στιγμή στην άλλη έχασαν τις οικονομίες τους που είχαν επενδύσει στο χρηματιστήριο που εκείνη την εποχή βρισκόταν σε μεγάλη άνοδο. Όλα είχαν ξεκινήσει από μία άλλη επενδυτική δραστηριότητα που αφορούσε την αγορά ακινήτων. Ο αντίκτυπος ήταν μεγάλοςσε όλο τον κόσμο και επηρέασε με οδυνηρό τρόπο πολλά κράτη, μεταξύ αυτών καποια στιγμή και την Ελλάδα. Η αδύναμη οικονομία της Ελλάδας, λόγω των πολλών δανείων και της υποχρέωσή της προς αποπληρωμή θα πλήξουν σφοδρά την Ελλάδα, που παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Βενιζέλου τελικά θα πτωχεύσει. Το 2007 πάλι στις ΗΠΑ και πάλι από την επενδυτική δραστηριότητα της αγοράς ακινήτων θα ταρακουνηθεί σφοδρά το οικονομικό οικοδόμημα αυτλης της χώρας με αποτέλεσμα να επέλθουν παρόμοιες καταστάσεις όπως το 1929. Τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα καταρρεύσουν και ο αντίκτυπος θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πλήρως παγκοσμιοποημένη πλέον διεθνή κοινότητα, η οποία όμως πλέον θα αντιδράσει καλύτερα στην επερχόμενη καταστροφή. Η Ελλάδα σε οικονομική κατάσταση εντελώς ρευστή, θα υποδεχθεί την κρίση χωρίς πιθανότητες αντιμετώπισή της. Η χρεοκοπία της αντιμετωπίστηκε από τα δάνεια που έλαβε από διεθνείς οργανισμούς και από φορείς της ΕΕ στην οποία ανήκει. Τα αποτελέσματα για την ελλάδα και στις δύο χρονολογικές περιπτώσεις ήταν οδυνηρά και οι συνεπειες των κρίσεων καταλυτικές για το μέλλον της χώρας.
Finansial crisis of 1929 and 2007 in the USA. The consequencesfor Greece. Comparative Analysis
Keywords: Χρηματοοικονομική κρίση--Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής; Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής--Οικονομική πολιτική; Οικονομική κρίση--Ελλάδα; Ελλάδα--Οικονομική πολιτική; Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής--Κοινωνικές συνθήκες; Κατάρρευση χρηματιστηρίου ΗΠΑ; Κρίση 1929; Κρίση 2007; Κατάρρευση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων; Πτώχευση Ελλάδας