Οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις 1880-1900 - Σταθοπούλου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα εργασία εξετάζει έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής κοινωνίας: τη δημόσια εκπαίδευση στο τέλος του 19ου αιώνα. Το ελληνικό κράτος έθεσε εξαρχής ως προτεραιότητα την υλοποίηση των οραμάτων του, όπως η απελευθέρωση των ανελεύθερων περιοχών, με αποτέλεσμα η δημόσια εκπαίδευση να παραμείνει στάσιμη για πολλές δεκαετίες. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται και σχολιάζονται τα εκπαιδευτικά νομοσχέδια του 1899, που αναφέρονται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες που εισήγαγε ο τότε Υπουργός Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως, Αθανάσιος Ευταξίας. Τέλος, η μακροχρόνια παθολογία του πολιτικού συστήματος του 19ου αιώνα αποτέλεσε παράγοντα που εμπόδιζε την υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων στον τομέα της εκπαίδευσης.
Keywords: Εκπαιδευτική αλλαγή -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Εκπαιδευτικό δίκαιο και νομοθεσία -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Ευταξίας, Αθανάσιος, 1849-1931; Αθανάσιος Ευταξίας; Εκπαιδευτικά νομοσχέδια; Εκπαιδευτικές βαθμίδες; Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση; Εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης; Athanasios Eutaxias; Educational bills; Educational levels; Educational reform; Modernization of the education