Οι Σουλιώτες και οι αγώνες τους (1715-1821) - Κολιοφώτης, Κοσμάς (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Οι Σουλιώτες ήτανε ορεσίβιος λαός με πίστη στον χριστιανισμό. Κύρια απασχόληση τους ήταν φύλαξη κοπαδιών ενώ η πολεμική τους δεινότητα τους έκανε κύριους των γύρω περιοχών και πρόβλημα της τοπικής εξουσίας. Στις αρχές του 1789 ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων, εκστράτευσε αποφασισμένα εναντίον τους χωρίς όμως να καταφέρει τίποτα τα πρώτα χρόνια. Η πολιορκία του Σουλίου το 1897 ήταν όμως και η τελευταία. Οι Σουλιώτες πλέον ως πρόσφυγες και κυνηγημένοι συνέχισαν τον αγώνα τους εναντίον των Οθωμανών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Η θυσία τους υπήρξε πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές Ελλήνων που ακολούθησαν το παράδειγμα τους.
Keywords: Σούλι (Ελλάδα) -- Ιστορία; Σουλιώτες -- Ιστορία; Ελλάδα -- Ιστορία -- Πόλεμος της ανεξαρτησίας, 1821-1829; Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Σούλι; Σουλιώτες; Αλή Πασάς; Μπότσαρης; Τζαβέλας; Ζάλογγο; Κούγκι; Πάργα; Σέλτσο; Οθωμανοί; Souli; Souliotes; Ali Pasa; Botsaris; Tzavelas; Zalogo; Kougi; Parga; Seltso; Ottomans