Ο Μεσσήνιος Κωνσταντίνος Γεωργούλης (1894-1968) και η επίδρασή του στην παιδαγωγική θεωρία και πράξη του 20ού αιώνα - Μπερδέκλη, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Γεωργούλη εστιάζοντας σε ζητήματα τόσο της οικογενειακής του ζωής όσο φυσικά και της σταδιοδρομίας του και συμβολής του στη φιλολογική επιστήμη και παιδαγωγική. Ο Κωνσταντίνος Γεωργούλης χαρακτηρίζεται από πολυμέρεια, σαφήνεια, περιεκτικότητα και βαθυστόχαστη αντίληψη, στοιχεία που διακρίνουν το συγγραφικό του έργο. Έγραψε αναλυτικές μελέτες για αρχαία κείμενα, φιλοσοφικές εργασίες, εισαγωγές σε εκδόσεις έργων και πονήματα σχετικά με τη φιλολογία, την παιδαγωγική, τη γλωσσολογία και τα μαθηματικά και συνέβαλε σημαντικά από το δικό του μετερίζι στην ανάπτυξη της ελληνικής εκπαίδευσης.
Keywords: Γεωργούλης , Κωνσταντίνος Δ. , 1894-1968; Παιδαγωγοί -- Ελλάδα -- Βιογραφία; Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Λογοτέχνες --Ελλάδα -- 20ός αιώνας; Γλωσσικό ζήτημα; Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση; Πρόγραμμα σπουδών; Κ. Γεωργούλης; Ε. Παπανούτσος; Διδασκαλία μαθημάτων; Language Issue; Educational reform; Study program; K. Georgoulis; E. Papanoutsos; Teaching courses