Η εκλυστικότητα της Τουριστικής εκπαίδευσης ως επιλογή των μαθητών στα Δημόσια ΙΕΚ. - Μουντράκη, Νίκη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Σκοπός της εργασίας είναι η σκιαγράφηση του κοινωνικο-οικονομικού προφίλ του σπουδαστή που έχει επιλέξει την τουριστική εκπαίδευση στα ΔΙΕΚ. Θα εξεταστεί αν προκύπτουν κοινά χαρακτηριστικά των σπουδαστών και θα επιδιωχθεί να ανιχνευτούν τα κίνητρα που τους προέτρεψαν να ειδικευτούν στον τουριστικό τομέα, τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετώπισαν και οι μελλοντικές προσδοκίες τους. Για την επίτευξη του σκοπού διεξήχθη πρωτογενής ποσοτική έρευνα με ερωτηματολόγιο. Συλλέχθηκε δείγμα ευκολίας 77 ατόμων. Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν πως η επιλογή για εισαγωγή στο τμήμα αυτό από άτομα που συμμετείχαν σε πανελλήνιες εξετάσεις ήταν δευτερεύουσα, ενώ άτομα που δεν συμμετείχαν σε πανελλήνιες εξετάσεις είχαν στόχο τις σπουδές σε τουριστικές ειδικότητες. Όσον αφορά στις τωρινές απόψεις των φοιτητών για διάφορα θέματα των ΔΙΕΚ (μετά την είσοδο τους σε αυτά δηλαδή) οι φοιτητές δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για τις σπουδές τους, θεωρούν ότι οι γνώσεις που αποκομίζουν ότι είναι καλές και προτίθενται όσοι έχουν οικογενειακή τουριστική επιχείρηση να ασχοληθούν με αυτήν. Επίσης μεγαλύτερη γνώση για τα μαθήματα τουριστικής ειδικότητας έχουν γενικώς οι μεγαλύτερες ηλικίες. Οι εργαζόμενοι έχουν περισσότερες γνώσεις για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα αλλά και περισσότερες γνώσεις για τα μαθήματα τουριστικής ειδικότητας. Πιο πρόθυμοι να ασχοληθούν με την οικογενειακή τουριστική επιχείρηση είναι αυτοί που είχαν εργαστεί σε αντικείμενο σχετικό με τις Τουριστικές σπουδές. Επίσης βρέθηκε να υπάρχει εξάρτηση του κινήτρου σπουδών των φοιτητών, με το επίπεδο μόρφωσης του πατέρα. Όσον αφορά τα κίνητρα των συμμετεχόντων το σημαντικότερο ήταν η επαγγελματική αποκατάσταση. Τέλος η μεγαλύτερη προσδοκία των φοιτητών μετά την αποφοίτηση τους είναι η επαγγελματική αποκατάσταση. Αξιοσημείωτο είναι ότι θεωρούν απαραίτητη την πιστοποίηση των σπουδών τους όπως και την επιπλέον επιμόρφωση προκειμένου να επιτύχουν τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες.
Αριθμός Εισαγωγής: 012472-012473 cd
Keywords: Τουριστική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Επαγγελματική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Επαγγελματική κατάρτιση -- Ελλάδα; Αγορά εργασίας -- Ελλάδα; Τουρισμός; Τουριστική εκπαίδευση; ΔΙΕΚ; Δια βίου μάθηση; Κίνητρα; Εκπαίδευση ενηλίκων; Tourism; Tourist education; Public Vocational Training Institute; Lifelong learning; Motivation; Adult education