Το Σωματικό θέατρο και η συμβολή του στις συνεργατικές δεξιότητες μαθητών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μια έρευνα δράση στην ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου - Κιάμου, Άννα Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Το σωματικό θέατρο είναι μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή μορφή τέχνης που ακροβατεί μεταξύ του θεάτρου και του χορού. Δεν αποτελείται από μια μεμονωμένη τεχνική και ο προβληματισμός του έγκειται στο ότι δεν είναι διακριτό και ξεκάθαρο σε όλες του τις εκφάνσεις. Σε κάθε περίπτωση η χρήση του σώματος ως πρωταρχικό εργαλείο είναι αυτό που το ξεχωρίζει. Σύμφωνα με τον Lloyd Newson (Collins, 2015a) δεν έχει στόχο την ομοιομορφία και την τεχνική αρτιότητα, αλλά βασίζεται στην υποκειμενικότητα όπου τα λάθη χρησιμοποιούνται ως ένας διαφορετικός τρόπος μάθησης. Μέσα από την παρούσα έρευνα παρατηρείται το σωματικό θέατρο ως πολύ χρήσιμο εκπαιδευτικό μέσο το οποίο μπορεί να προάγει παιδαγωγικές, ηθικές, και ιδεολογικές αξίες καθώς βασικό του χαρακτηριστικό είναι η συλλογική δημιουργία, η συνεργατικότητα, η εργασία σε ομάδες και το από κοινού αποτέλεσμα. Στην παρούσα έρευνα μελετάται κατά πόσο το σωματικό θέατρο έχει θετικά αποτελέσματα στην καλλιέργεια συνεργατικών δεξιοτήτων σε παιδιά της 6ης Δημοτικού. Χρησιμοποιήθηκε η ποσοτική έρευνα, μέσα από την έρευνα δράση σε τμήμα της 6ης Δημοτικού του 9ου Δημοτικού σχολείου Αγίου Δημητρίου. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν πειραματικές παρεμβάσεις στα παιδιά του ενός τμήματος, καθώς ταυτόχρονα υπήρχε και η ομάδα ελέγχου του δεύτερου τμήματος της 6ης τάξης του σχολείου το οποίο δεν λαμβάνει μέρος σε καμία παρέμβαση. Οι παρεμβάσεις στηρίχτηκαν στο ενδεδειγμένο και ελεύθερο προς χρήση έργο των ομάδων σωματικού θεάτρου Complicité, Frantic Assembly και DV8 Physical Theatre . Οι αναλύσεις των δεδομένων που προέκυψαν μέσα από το σταθμισμένο ερωτηματολόγιο της συνεργατικής μάθησης που βασίστηκε τους πέντε πυλώνες της (θετική αλληλεξάρτηση, ατομική ευθύνη, θετική υποκινητή αλληλεπίδραση, κοινωνικές και διαπροσωπικές δεξιότητες και ομαδική επεξεργασία), πραγματοποιήθηκαν με το λογισμικό SPSS 25. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν δείχνουν πως μετά τις παρεμβάσεις, οι συμμετέχοντες έδειξαν βελτίωση στις συνεργατικές τους δεξιότητες. Μέσω του σωματικού θεάτρου κατάφεραν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τους άλλους, να αυξήσουν τις κοινωνικές τους ικανότητες και δεξιότητες, να ενδυναμώσουν τους δεσμούς της ομάδας τους και να βελτιώσουν τις διαμαθητικές σχέσεις μέσω της ομαδικής επεξεργασίας και να αναλάβουν ατομικές ευθύνες προς το κοινό συμφέρον. Λέξεις κλειδιά: σωματικό θέατρο, συνεργατικότητα, συνεργατικές δεξιότητες, συνεργατική μάθηση, ερευνά δράση, πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Physical theater and its contribution to the cooperative skills of primary school students. An action research in the 6th grade of the Primary School.
Keywords: Εκπαιδευτικό δράμα; Σωματικό θέατρο; Συνεργατικές δεξιότητες; Έρευνα δράσης; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Δραματική τέχνη; σωματικό θέατρο; συνεργατικότητα; συνεργατικές δεξιότητες; συνεργατική μάθηση; ερευνά δράση; πρωτοβάθμια εκπαίδευση