Οι σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκανικά Κράτη πριν την έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου - Χατζηνικολάου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Οι διεθνείς προϋπάρχουσες διαφορές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η διατήρηση του status quo, οδήγησαν στη σύναψη του Βαλκανικού Συμφώνου 1934. Προκειμένου να διευθετηθούν οι διαφορές της Μικρασιατικής εκστρατείας σε Ελλάδα και Τουρκία, υπογράφηκαν τρεις συνθήκες. Η Ιταλία προσπαθώντας να ελέγξει την Αδριατική Θάλασσα κατέλαβε την Αλβανία, απειλώντας την ακεραιότητα της Ελλάδας. Για τη διατήρηση της τάξης στη Μεσόγειο, η Αγγλία και η Γαλλία έδωσαν εγγυήσεις σε Ελλάδα και Ρουμανία. Η Ιταλία αντέδρασε, επιδιώκοντας την ανανέωση του εκπνεύσαντος ελληνοϊταλικού Συμφώνου Φιλίας 1928. Την 1η Σεπτεμβρίου 1939 ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, με την Ελλάδα να προετοιμάζεται πυρετωδώς προκειμένου να διαφυλάξει την ακεραιότητά της.
Keywords: Ελλάδα -- Σχέσεις -- Βαλκανική Χερσόνησος -- 20ός αιώνας; Βαλκανική Χερσόνησος -- Σχέσεις -- Ελλάδα -- 20ός αιώνας; Βαλκανικό Σύμφωνο 1934; Ελληνοτουρκικές Σχέσεις; Αγγλογαλλικές Εγγυήσεις; Ελληνοϊταλικό Σύμφωνο Φιλίας 1928; Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος; Balkan Pact 1934; Greek-Turkish Relations; English-French Guarantees; Greek-Italian Friendship Pact 1928; World War II