Η συμβολή των πολιτικών “πράσινης μετάβασης”, στην αειφόρο ανάπτυξη του ξενοδοχειακού κλάδου. - Στεφανάκη, Ελευθερία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η πράσινη μετάβαση στον ξενοδοχειακό κλάδο, αποτελεί μια κρίσιμη πορεία για την επίτευξη βιώσιμων κι υπεύθυνων στρατηγικών στον τομέα του τουρισμού. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών, την εφαρμογή αποδοτικών πρακτικών για την εκμετάλλευση των πόρων και την προώθηση της κοινωνικής αλλά και πολιτιστικής βιωσιμότητας. Η σημασία της μελέτης αυτού του θέματος, έγκειται στη δυνατότητα της μετατροπής της ξενοδοχειακής βιομηχανίας σε έναν πιο βιώσιμο και με διάρκεια τομέα, που ναι μεν ελαχιστοποιεί τις αρνητικές επιπτώσεις του στο περιβάλλον, ταυτόχρονα όμως ενισχύει την εμπειρία των επισκεπτών και συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Στην παρούσα ανάλυση, επισημαίνεται η σημασία της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα. Ο ρόλος της τουριστικής βιομηχανίας είναι πολύ σημαντικός για τις χώρες αυτές, αφού συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομία και την πολιτιστική τους κληρονομιά. Ταυτόχρονα όμως, θέτει προκλήσεις όπως η εκμετάλλευση φυσικών πόρων, οι εκπομπές άνθρακα κι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Η μελέτη κι η κατανόηση της πράσινης μετάβασης, οδηγεί σε καινοτόμες λύσεις και βελτιωμένες πρακτικές, οι οποίες μπορούν να μετριάσουν αυτές τις προκλήσεις και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για ένα πιο βιώσιμο αύριο. Η εργασία αναφέρει επίσης τα οφέλη που προσφέρει η πράσινη μετάβαση στον ξενοδοχειακό κλάδο και περιλαμβάνουν ανάμεσα στα άλλα, μείωση του κόστους με την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, ικανοποίηση κι επαναλαμβανόμενους επισκέπτες μέσω πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον, θετική φήμη για την επωνυμία της επιχείρησης (brandname) κι εναρμόνιση με τους παγκόσμιους στόχους βιωσιμότητας. Επιπλέον, μπορεί να ενθαρρύνει την καινοτομία, να οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη, να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης και να ενισχύσει την κοινή δράση των ενδιαφερομένων μερών (stakeholders). Εξετάζοντας μια επιτυχή περιπτωσιολογική μελέτη, εντοπίζονται τα εμπόδια, αξιολογείται η αποτελεσματικότητα των πρακτικών που εφαρμόστηκαν για τη βιωσιμότητα κι έτσι εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα που θα δώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές στα ξενοδοχεία, ώστε να ξεκινήσουν το πράσινο ταξίδι τους. Επιπλέον, η έρευνα σε αυτόν τον τομέα μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη πλαισίων βιωσιμότητας, συστημάτων πιστοποίησης και βιομηχανικών προτύπων που προάγουν τη διαφάνεια, την υπευθυνότητα και τη συνεχή βελτίωση. Συμπερασματικά, η πράσινη μετάβαση στον ξενοδοχειακό κλάδο είναι πολύ σημαντικός παράγοντας που έχει τεράστιες δυνατότητες για περιβαλλοντικά, κοινωνικά κι οικονομικά οφέλη. Ενισχύοντας τη συνεργασία, την ανταλλαγή γνώσεων και την έρευνα, μπορεί να επιταχυνθεί η μετάβαση προς μια πιο βιώσιμη κι υπεύθυνη ξενοδοχειακή βιομηχανία, διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τουρισμού και διατηρώντας τη φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές.
The contribution of “green transition” policies, to the sustainable development of the hotel industry.
Αρ. Εισ.: 152 cd
Keywords: Τουρισμός; Τουρισμός -- Ελλάδα; Βιώσιμη ανάπτυξη -- Ελλάδα; Αειφόρος ανάπτυξη; Πράσινη μετάβαση; Ξενοδοχεία; Βιωσιμότητα; Αειφορία; Green transition; Hotel industry; Sustainability