Οργανωσιακή κουλτούρα και επιχειρησιακή επίδοση στα γυμναστήρια Ν.Αττικής - Κορολή, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η έννοια μιας κοινής, ισχυρής κουλτούρας θεωρείται ότι είναι ιδανικό για έναν οργανισμό. Το θεωρητικό υπόβαθρο και οι εμπειρικές μελέτες της οργανωσιακής κουλτούρας, οι διάφοροι ορισμοί που έχουν προταθεί στη βιβλιογραφία, καθώς και οι κυριότερες θεωρητικές προσεγγίσεις και η τυπολογική ταξινόμηση των διαφόρων τύπων κουλτούρας, καθόρισαν το πλαίσιο εφαρμογής της συγκεκριμένης έρευνας. Ο ρόλος της λειτουργικής οργανωσιακής κουλτούρας είναι σημαντικός στο σχεδιασμό και την επιτυχή εισαγωγή αλλαγών σε έναν οργανισμό, για την προσέγγιση της επιχειρηματικής αριστείας στο διαρκώς μεταβαλλόμενο και ιδιαίτερα απαιτητικό σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η παρούσα εργασία πραγματεύεται το ζήτημα της οργανωσιακής κουλτούρας και της επιχειρησιακής επίδοσης. Το βαθμό στον οποίο οι λειτουργίες της οργανωσιακής κουλτούρας, διαχείριση της αλλαγής, επίτευξη στόχων, επικέντρωση στον πελάτη, συντονισμός ομαδικής εργασίας και ισχυρή κουλτούρα επιδρούν στην επιχειρησιακή επίδοση ενός οργανισμού. Στη διεξαγωγή της έρευνας συμμετείχαν εργαζόμενοι σε διάφορες θέσεις στη διοίκηση και μη, των ιδιωτικών γυμναστηρίων του Ν. Αττικής. Η εργασία παρουσιάζει τα αποτελέσματα της ποσοτικής ανάλυσης των δεδομένων, τον εντοπισμό και την εξεύρεση λύσεων σχετικά με τα οργανωτικά προβλήματα και την επίδοση των γυμναστηρίων. Οι συγκεκριμένες αθλητικές επιχειρήσεις διαθέτουν μια υψηλή οργανωσιακή κουλτούρα, χωρίς όμως να καταφέρνουν να διαχειριστούν και να προσαρμοστούν στις αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον τους.
Organizational culture and business performance in fitness clubs of the Attica District
Keywords: Οργανωσιακή κουλτούρα; Γυμναστήρια; Επιχειρησιακή επίδοση; Organizational culture; Gyms; Business Performance