Κοινωνική ενσωμάτωση των ΑΜΕΑ: η περίπτωση των ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ - η λειτουργία και ο ρόλος τους στην εκπαίδευση - Χρυσανθακόπουλος, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να προβάλλει το σημαντικό ρόλο των ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ για τη σωστή πνευματική και εκπαιδευτική καθοδήγηση των παιδιών που ανήκουν στην κατηγορία Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Η λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών έχει αποτελέσει μια εξαιρετική καινοτομία στον τομέα της εκπαίδευσης καθότι με τη λειτουργία αυτών δεν περιορίζεται μόνο η εκπαίδευση στο σχολικό περιβάλλον και το ωράριο λειτουργίας του σχολείου. Αντιθέτως, διευρύνεται πλέον ο τομέας της εκπαίδευσης και αποκτά πολυδιάστατη μορφή μέσα από το εύρος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που προσφέρονται στα παιδιά στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των ΚΔΑΠ. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι πλέον ζούμε σε μία κοινωνία η οποία διαμορφώνεται σε ένα πλαίσιο αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων, αντιλαμβανόμαστε ότι όπως πλέον εξασφαλίζεται η ίση πρόσβαση των πολιτών στους τομείς της υγείας και της εργασίας, το ίδιο πρέπει να ισχύει και στον τομέα της εκπαίδευσης. Δημιουργείται λοιπόν ένα πλαίσιο στήριξης των παιδιών κατηγορίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες το οποίο θέτει σε λειτουργία ειδικά διαμορφωμένους χώρους εκπαίδευσης που λειτουργούν εκτός σχολικού ωραρίου όπου με την καθοδήγηση ειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού καλύπτονται τα κενά δεξιοτήτων των παιδιών ΑΜΕΑ και προάγεται το μορφωτικό επίπεδο τους καθώς και εξέλιξη της αυτονομίας τους και της πνευματικής και νοητικής τους δυνατότητας.
Keywords: Ειδική εκπαίδευση - Προγράμματα δραστηριοτήτων; Κοινωνική ενσωμάτωση; Πρόσβαση στην εκπαίδευση; Άτομα με ειδικές ανάγκες - Εκπαίδευση; Special education - Activity programs; Social integration; Access to education; People with disabilities - Education; ΑμΕΑ; Κοινωνική Ενσωμάτωση; Αναπηρία; Κοινωνική Πολιτική; Συμμετοχή σε Ψυχαγωγικές Δραστηριότητες; Κοινωνική Στήριξη; Ανθρώπινα Δικαιώματα; Individuals with Special Needs; Social Inclusion; Disability; Social Policies; Participation in Entertaining Activities; Social Support; Human Rights