Κοινωνία και οικονομία σε κρίση. Η μιντιακή κατασκευή της στοχοποίησης των αλλοδαπών στον ελλαδικό χώρο - Δημητρίου, Βαρβάρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Η παρούσα μελέτη εξετάζει, βασισμένη στην κριτική ανάλυση λόγου, τη διαδικασία κατασκευής της στοχοποίησης των αλλοδαπών που διαβιούν στον ελλαδικό χώρο μέσω δημοσιευμάτων στον ελληνικό τύπο. Το εξεταζόμενο υλικό αφορά δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων εθνικής εμβέλειας κατά την περίοδο «Μάρτιος 2012 έως και Απρίλιος 2013». Βασικό στόχο της μελέτης αποτελεί η ανάδειξη των στερεοτύπων που παράγονται και αναπαράγονται μέσω του τύπου και είναι ικανά να συνδράμουν στη διαμόρφωση της «εικόνας» του μετανάστη. Τα ζητήματα που αναδείχθηκαν μέσω της ανάλυσης των κειμένων αφορούσαν στην παρουσίαση του αλλοδαπού ως προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας, με την ταυτόχρονη ρητή ή άρρητη εμφάνισή του ως απειλής. Ιδιαίτερα εμφανής παρουσιάζεται στο σύνολο των κειμένων η διάκριση ανάμεσα στο γηγενή πληθυσμό («Εμείς») και στους αλλοδαπούς («Άλλοι»), σε ορισμένα μάλιστα σημεία η διάκριση αυτή δεν αναφερόταν μονάχα στο ζήτημα της συνύπαρξης αλλά δινόταν ιδιαίτερη έμφαση στη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο εμφανιζόμενες ως αντίπαλες ομάδες. Η απουσία του λόγου των μεταναστευτικών ομάδων στο σύνολο των εξεταζόμενων κειμένων ενισχύει τα παραπάνω.
Αριθμός Εισαγωγής: 010658-010659 cd
Keywords: Αλλοδαποί -- Κοινή γνώμη -- Ελλάδα; Μέσα μαζικής ενημέρωσης και μετανάστες; Ταυτότητα (Ψυχολογία) -- Κοινωνικές απόψεις; Στερεότυπα (Κοινωνικη ψυχολογία); Κριτική ανάλυση λόγου; Αλλοδαποί; Κοινωνική κατασκευή; Μέσα μαζική ενημέρωσης; Ταυτότητα; Στερεότυπα; Κριτική ανάλυση λόγου