Ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας: Η περίπτωση του δήμου Έδεσσας - Μουράτογλου, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η οικονομική κρίση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο ταλαιπωρεί, την τελευταία πενταετία περίπου, μεγάλο αριθμό χωρών, ανάμεσα στις οποίες ανήκει και η χώρα μας. Εξαιτίας των δύσκολών οικονομικών συγκηριών που επικρατούν, οι ΟΤΑ καλούνται να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των δημοτών τους, καθώς και να καλύψουν τις ανάγκες τους με το μικρότερο δυνατό κόστος. Στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών υιοθετούν ως εναλλακτικη τη λύση των ιδιωτικοποιήσεων. Ωστόσο κατά το σχεδιασμό ενός προγράμματος ιδιωτικοποίησης θα πρέεπι να λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές, κοινωνικές αλλά και ποιοτικές επιπτώσεις που ενδέχεται να προκαλέσεις, ώστε να είναι αποτελεσματικό από την αρχή και να μην προκύψουν σοβαρές αντιδράσεις. Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει σαν σκοπό να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη μελέτη σε δύο βασικά επίπεδα: αφενός στην παρουσίαση της βιβλιογραφίας στη θεωρία των ιδιωτικοποίσεων των υπηρεσιών καθαριότητας και αφετέρου στην παρουσίαση μιας εμπειρικής προσπάθειας του Δήμου Έδεσσας για μια καθολική ιδιωτικοποίηση στον τομέα καθαριότητας. Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας, αν και δεν είναι γενικεύσιμα, υποδεικνύουν ότι η ιδιωτικοποίηση σε έναν μεσαίο Δήμο, όπως ο Δήμος Έδεσσας, μπορέι να επιφέρει σημαντικά θετικ'α αποτελέσματα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Ιδιωτικοποίηση; Απορρίματα; Απορρίματα και διάθεση απορριμάτων; Απορρίματα--Διαχείριση; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Ιδιωτικοποίηση; Υπηρεσίες καθαριότητας και αποκομιδής