Οι επιπτώσεις της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας - Κωνσταντινίδου, Ελπίδα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα ερευνητική μελέτη αποσκοπεί στο να μελετήσει τις επιπτώσεις που έχει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα όπως τις βιώνουν οι προϊστάμενοι των νηπιαγωγείων. Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη με τη διαδικασία της ποσοτικής μεθόδου έρευνας και τη χρήση διαδικτυακού ερωτηματολογίου συμμετείχαν 60 προϊσταμένες νηπιαγωγείων από περιοχές της Μακεδονίας. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι ο όρος της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης συνδέεται με την εκπαίδευση, έχει βοηθήσει τις προϊσταμένες στη μείωση των μετακινήσεών τους προς τα γραφεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις βοηθάει να έχουν συγκεντρωμένο μεγάλο όγκο πληροφοριών οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί μέσω της πλατφόρμας my school. Από την άλλη πλευρά όμως δεν κατάφερε να μειώσει την χρήση της γραφικής ύλης σε σημαντικό βαθμό, οι προϊσταμένες δεν διαθέτουν πάντα την τεχνική υποστήριξη τη στιγμή που τη χρειάζονται, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω παλαιότητας εξοπλισμού, αργής σύνδεσης του ίντερνετ και απουσίας κατάλληλων συσκευών και το κυριότερο αφαιρεί πολύτιμο χρόνο από το παιδαγωγικό τους έργο στη σχολική μονάδα.
The effects of e-government in the primary education of Greece
Keywords: Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια--Ελλάδα; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Εκπαίδευση; Διοίκηση σχολικών μονάδων; Νηπιαγωγείο