Πιθανές επιπτώσεις του brexit στην περιφερειακή πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης - Καρατζάς, Φίλιππος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Τον Ιούνιο του 2016 οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισαν η χώρα τους να αποχωρήσει από τη ΕΕ. Η απόφαση αυτή άνοιξε την συζήτηση γύρω από τις επιπτώσεις που θα έχει η αποχώρηση του ΗΒ στην Περιφερειακή Πολιτική και στην Πολιτική Συνοχής της ΕΕ. Η Περιφερειακή Πολιτική, ως γνωστόν, αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες της ΕΕ αντιπροσωπεύοντας το 1/3 του προϋπολογισμού της και, παρά τις ατέλειες που έχουν παρατηρηθεί κατά την εφαρμογή της, αποτελεί σημαντικό παράγοντα επίδρασης στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών. Το Brexit αναμένεται να έχει άμεσες επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος θα πρέπει να αναμορφωθεί μιας η χώρα αποτελεί «καθαρό συνεισφέροντα», αλλά και έμμεσες επιπτώσεις που έχουν να κάνουν με την αλλαγή στον προσανατολισμό, τις προτεραιότητες και τη μελλοντική πολιτική της ΕΕ. Με την εργασία αυτή θα επιχειρήσουμε μέσα από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση να αποκωδικοποιήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις που θα επιφέρει το Brexit στο μέλλον της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ, μιας και η απόφαση αυτή θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για να διαπραγματευτούν εκ νέου οι 27 χώρες της ΕΕ τον τρόπο σχεδιασμού και υλοποίησης της πολιτικής συνοχής με τελικό στόχο την επίτευξη της περιφερειακής ανάπτυξης και διαμέσου αυτής της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής σύγκλισης.
Μ.Δ.Ε. 288
Keywords: Brexit; Ευρωπαϊκή ένωση; Ηνωμένο βασίλειο; Περιφερειακή πολιτική; Πολιτική συνοχής