Η σημασία των κινήτρων των εργαζομένων στους Δήμους - Μαυρομμάτη, Κυριακή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η παραγωγικότητα, η αποδοτικότητα αλλά και η ικανοποίηση που λαμβάνει ο άνθρωπος από την εργασία του εξαρτάται σημαντικά από τα κίνητρα που τον ωθούν, τον δραστηριοποιούν και επηρεάζουν την εργασιακή του συμπεριφορά.Η διαδικασία της παρακίνησης είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο – εργαζόμενο καθώς η κατηγορία και η ένταση των αναγκών του είναι ξεχωριστή και διαφοροποιείται κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σκοπό να μελετήσει τη σπουδαιότητα επτά σημαντικών κινήτρων για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι δημοτικοί υπάλληλοι κλήθηκαν να επιλέξουν σενάρια με πιθανούς συνδυασμούς εργασιακών κινήτρων.Η μέθοδος που ακολουθήθηκε είναι έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίουπου βασίζεται στη Conjointανάλυση. Το ερωτηματολόγιοαπαντήθηκε από 110 υπαλλήλους διαφόρων Δήμων της Ελλάδας, και διερευνά τους παράγοντες που τους υποκινούν στο πλαίσιο της εργασίας τους καθώς και τους δημογραφικούς παράγοντες, όπως είναι το φύλο, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο, η κατάσταση εργασίας, η ειδικότητα, κλπ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα σημαντικότερα κίνητρα παρακίνησης είναι η ισορροπία εργασιακής – προσωπικής ζωής, ο μισθός και το αντικείμενο εργασίας ενώ ασήμαντο είναι το ενδιαφέρον τους κυρίως για τις ευκαιρίες προαγωγής και τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων.
“The importance of employee incentives in municipalities
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Εργασιακή πολιτική--Ελλάδα; Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Κίνητρα; Παρακίνηση; Ανταμοιβές; Εργαζόμενοι; Τοπική αυτοδιοίκηση