Η επίδραση της μυοσκελετικής δυσλειτουργίας στην υγεία και καθημερινή πρακτική των ασθενών με μυοσκελετικά προβλήματα. Η περίπτωση ενός ιδιωτικού ιατρείου φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης. - Πανουσοπούλου, Θεοφανία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Εισαγωγή: Οι μυοσκελετικές παθήσεις επηρεάζουν την καθημερινή ζωή και την υγεία των πάσχοντων. Κρίνεται σκόπιμο να διερευνήσουμε εάν οι μυοσκελετικές δυσλειτουργίες επιδρούν στην ψυχική υγεία των ασθενών και στην σωματικής τους εκτιμηση και ποιες στρατηγικές χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν την συγκεκριμένη κατάσταση. Σκοπός: Σκοπός η διερεύνηση της επιδράσης των μυοσκελετικών δυσλειτουργιών στην καθημερινή ζωή, καθώς και στην ψυχική υγεία των ασθενών. Μέθοδος: Το δείγμα αποτελείται από 175 ασθενείς πάσχοντες από μυοσκελετικές δυσλειτουργίες, οι οποίοι προσήλθαν στο ιδιωτικό ιατρείο φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης. Τα ερευνητικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα εξής: α) Ερωτηματολόγιο Γενικής υγείας (GHQ-28) του Goldberg, β) Ερωτηματολόγιο σωματικής εκτίμησης του Avallos και γ) Ερωτηματολόγιο αντιμετώπισης στρατηγικών αγχογόνων καταστάσεων του Amirkhan. Αποτελέσματα: Η πλειοψηφία του δείγματος αποτελείται από γυναίκες με ποσοστό 77,1% (Ν=135), η μέση ηλικία των ερωτηθέντων είναι τα 52,4 έτη (SD ±14,66). Η ολική μέση τιμή για το ΕΓΥ-28 είναι 5,73 με τυπική απόκλιση ±6,08, όπου το αποτέλεσμα αυτό είναι πάνω από το σημείο αποκοπής 4/5 δείχνει την ύπαρξη ψυχολογικού προβλήματος. Σχετικά με την σωματική εκτίμηση ο μέσος όρος του αθροίσματος που προέκυψε είναι 51,53 με τυπική απόκλιση ±10,30. Τέλος, ο δείτης στρατηγικής «Επίλυση προβλήματος» παρουσιάζει την μεγαλύτερη μέση τίμη 2,51 με τυπική απόκλιση ±0,43. Συμπεράσματα: Διαπιστώθηκε συννοσηρότητα, πιο συγκεκριμένα οι πάσχοντες από μυοσκελετικές δυσλειτουργίες παρουσίασαν και ψυχολογική διαταραχή, η οποία χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Οι έχοντες ψυχολογικό πρόβλημα διαπιστώθηκε πως έχουν λίγοτερο θετική σωματική εκτίμηση. Η επίλυση του προβλήματος ήταν ο δείκτης στρατηγικής που παρουσιάσε την μεγαλύτερη μέση τιμή, παρόλαυτα όσοι είχαν ψυχολογικό πρόβλημα, κατέφευγαν στην στρατηγική της αποφυγής, είτε με την έννοια της απόσπαση προσσοχής, είτε με την έννοια της απόσυρσης, ευχολογίας/ονειροπόλησης.
Αριθμός Εισαγωγής: 012788 cd
Keywords: Μυοσκελετικό σύστημα -- Τραύματα και κακώσεις -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Μυοσκελετικό σύστημα -- Αποκατάσταση -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Χρόνιες ασθένειες -- Ψυχολογικές απόψεις -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Χρόνιες ασθένειες -- Αποκατάσταση -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ασθένειες -- Ψυχολογικές απόψεις -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ποιότητα ζωής; Μυοσκελετικές παθήσεις; Σωματική εκτίμηση; Αντιμετώπιση αγχογόνων καταστάσεων; Musculoskeletal disorders; Physical evaluation; Treatment of stressful conditions