Ελληνικοί αμυντικοί εξοπλισμοί: Ο δρόμος εμπρός - Κάββουρα, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στη μελέτη των προκλήσεων για τον οικονομικό σχεδιασμό των αμυντικών εξοπλισμών για τη δεκαετία 2025-2035. Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται η ελληνική οικονομία και η εθνική άμυνα. Στο δεύτερο κεφάλαιο της μελέτης γίνεται μια πολυεπίπεδη ανάλυση της πορείας των αμυντικών εξοπλισμών τη τελευταία 20ετία. Στο τρίτο κεφάλαιο της μελέτης γίνεται σύγκριση μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αμυντικών δαπανών. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύονται οι αμυντικές δαπάνες σε περιφερειακό και παγκόσμιο σύστημα. Στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύεται το γεωπολιτικό περιβάλλον της Ελλάδας σε εθνικό περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο ενώ στο έκτο κεφάλαιο η μελέτη εμβαθύνει με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο νέο σύστημα διεθνούς ασφάλειας που δημιουργείται μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας από τη νέα τάξη πραγμάτων πάνω στους ελληνικούς αμυντικούς εξοπλισμούς και επιχειρείται μια πρόγνωση του ρυθμού των αμυντικών δαπανών με την τεχνική των δομημένων σεναρίων. Στη συνέχεια, αναλύονται με τη μέθοδο SWOT τα χαρακτηριστικά του πιθανότερου σεναρίου και στο τέλος εξάγονται προτάσεις για τον προγραμματισμό των πόρων και των μέσων.
Keywords: Ελλάδα - Άμυνα; Ελλάδα - Οικονομικές συνθήκες; Οικονομική; Τουρκία - Άμυνα; Εθνική άμυνα; Αμυντική βιομηχανία; Greece - Defence; Greece - Economic conditions; Economics; Turkey - Defence; National security; Defense industries; Ελληνικοί αμυντικοί εξοπλισμοί; Τεχνική δομημένων σεναρίων; Μέθοδος SWOT