Η πολιτική της συμπερίληψης στις επιχειρήσεις : κοινωνικές και οικονομικές επιδράσεις - Κουρνέτα, Κλεοβούλη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Παρατηρώντας το σύγχρονο κόσμο μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας μας πως ο πλανήτης περιστρέφεται ταχύτερα όσο ποτέ λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων και των παγκόσμιων δικτύων. Ωστόσο η πραγματική πρόκληση στις μέρες μας δεν είναι να μοιραστούμε τον πλανήτη αλλά να συμβιώσουμε αρμονικά όλοι μαζί, αξιοποιώντας την αξία της διαφορετικότητας. Η συγκεκριμένη εργασία αφορά την πολιτική της συμπερίληψης και τον αντίκτυπο στην επιχειρησιακή συνοχή και την ευημερία. Συγκεκριμένα, εστιάζει στην κατανόηση των μετασχηματιζουσών ροών των οργανωτικών δομών και την αξιοποίηση της πολιτικής αυτής ως εταίρο για την κοινωνική ενσωμάτωση και την προαγωγή της ισότητας. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθεί κατά πόσο και με ποιο τρόπο οι πολιτικές συμπερίληψης στις επιχειρήσεις συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και την μείωση των ανισοτήτων. Οι περαιτέρω στόχοι της εργασίας είναι να διερευνηθούν οι προκλήσεις και οι κοινωνικές και οι οικονομικές προοπτικές που ανακύπτουν από την αξιοποίηση τέτοιων πολιτικών και η τελική επίδραση της συμπερίληψης στη βιωσιμότητα και την καινοτομία των επιχειρήσεων. Συνεπώς το ερώτημα που επιχειρείται να απαντηθεί υπό το πλαίσιο της ερευνητικής μελέτης και της σχετικής βιβλιογραφίας είναι αν τελικά μπορεί η συμπερίληψη να αποτελέσει στρατηγική πολιτική των εγχώριων επιχειρήσεων. Το πρώτο μέρος αφορά το θεωρητικό πλαίσιο ένταξης. Αρχικά, ορίζεται η πολύπλευρη έννοια της συμπερίληψης και των επιστημονικών θέσεων περί αυτής. Στη συνέχεια, προσδιορίζεται η έννοια της συμπερίληψης στη σύγχρονη εποχή. Κατόπιν, δίνεται έμφαση στη σχέση μεταξύ συμπερίληψης και εγχώριων επιχειρήσεων και πως αυτή αποτυπώνεται στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. Το δεύτερο μέρος αφορά την ποιοτική έρευνα που διεξάγεται σε στελέχη και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά. Κεντρικό στοιχείο της μελέτης ήταν η αποκάλυψη των προθέσεων των ηγετών σχετικά με την ένταξη, η χαρτογράφηση των κινήτρων και των εμποδίων για την υιοθέτησή της από τις επιχειρήσεις και η αξιολόγηση της οικονομικής αξίας του κοινωνικού αντίκτυπου συνολικά, σε ευρύτερο μακροοικονομικό επίπεδο. Ακόμη, η έρευνα εστιάζει στις οργανωτικές δομές με έμφαση στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και τις πολιτικές απασχόλησης. Ζητούμενο των σύγχρονων κοινωνιών ήταν μέχρι πρότινος η κατανόηση και η αποδοχή της διαφορετικότητας ως κοινωνικής αξίας-τώρα πια είναι πραγματικότητα. Το στοίχημα σήμερα είναι η αξιοποίηση αυτής της αξίας με άξονα το «επιχειρείν».
“Inclusion (D&I) Policy: Social and Economic Effects”
Αριθμός Εισαγωγής: 014076 cd
Keywords: Διαφορετικότητα στο χώρο εργασίας -- Ελλάδα; Εταιρική κουλτούρα -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Εταιρική κουλτούρα -- Οικονομικές απόψεις -- Ελλάδα; Στρατηγικός σχεδιασμός -- Ελλάδα; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα; Διαχείριση προσωπικού -- Ελλάδα; Κοινωνική ευθύνη της επιχείρησης -- Ελλάδα; συμπερίληψη, επιχειρήσεις, ανθρώπινο δυναμικό, επιχειρηματικότητα, διαφορετικότητα, ετερότητα, ηγεσία, εκπαίδευση, κοινωνία, οικονομία , αγορά εργασίας ,ποικιλομορφία, ένταξη, ανήκειν; Συμπερίληψη; Επιχειρήσεις; Ανθρώπινο δυναμικό; Επιχειρηματικότητα; Διαφορετικότητα; Ετερότητα; Ηγεσία; Εκπαίδευση; Κοινωνία; Οικονομία; Αγορά εργασίας; Ποικιλομορφία; Ένταξη; Ανήκειν