Διαμόρφωση και Υλοποίηση Στρατηγικής σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς για Aπόκτηση Ανταγωνιστικών Πλεονεκτημάτων. Μελέτη Περίπτωσης: Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Παλαιού Φαλήρου - Γιαννακοπούλου, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Σύμφωνα με τον Ν. 3463/06 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», ( ΦΕΚ 114/Α/2006, αρ.75, παρ.Ι.ε.1), η κεντρική διοίκηση έχει αναθέσει στους δήμους την ευθύνη παροχής κοινωνικής φροντίδας για βρέφη και παιδιά, μέσω της λειτουργίας κέντρων βρεφικής/παιδικής μέριμνας. Εκτός όμως από «υποχρέωση» του Δήμου τα κέντρα αυτά αποτελούν κι ένα «εργαλείο» που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και πολυτάραχο περιβάλλον. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός. Η διαμόρφωση και η υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών, δημιουργώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω επιτυχημένων παρεχόμενων υπηρεσιών. Μελετώντας τη θεωρία του στρατηγικού σχεδιασμού αλλά και την μεθοδολογία στρατηγικού μάνατζμεντ φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η αναζήτηση αυτών των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Παλαιού Φαλήρου, ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Η διαμόρφωση στρατηγικών επιλογών θα τους διασφαλίσει τη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη και την εκπλήρωση της αποστολής τους. Μέσω των πληροφοριών που θα συλλεχθούν και των εξαγόμενων συμπερασμάτων της έρευνας, αναζητούμε τρόπους για την επίτευξη της αλλαγής και την προώθησή της, όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη.
Formulation and Implementation of Strategy in Nursery Schools to Obtain Competitive Advantages. Case Study: Municipal Kindergartens of Palaio Faliro
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; Στρατηγικό μάνατζμεντ; Ανίχνευση περιβάλλοντος; Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα; Διαμόρφωση στρατηγικής; Υλοποίηση στρατηγικής; Έλεγχος και αξιολόγηση