Δια βίου μάθηση και σχολική πραγματικότητα. Οι απόψεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κορινθίας. - Παπαδά, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών εντάσσεται στο πλαίσιο της επαγγελματικής ανάπτυξης και στη δια βίου μάθηση των εκπαιδευτικών, η αναγκαιότητα της οποίας ενισχύεται λόγω των επιτάσεων της κοινωνίας της γνώσης και της σύγχρονης εκπαιδευτικής ατζέντας. Η ανάγκη ανταπόκρισης σε αυτές τις μεταβολές σε όλη τη διάρκεια και σε κάθε χώρο δραστηριοποίησης του ανθρώπου, διαμορφώνει ένα νέο ρόλο του εκπαιδευτικού ο οποίος θέτει ως βασική προτεραιότητα τη βελτίωση της κατάρτισής του και την ανάπτυξη μιας κουλτούρας δια βίου μάθησης γενικότερα. Η παρούσα ερευνητική εργασία έχει σκοπό να διερευνήσει τις απόψεις και τις στάσεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Κορινθίας, σχετικά με την αντίληψη του ρόλου τους ως προς τη συμμετοχή τους σε επιμορφωτικές δράσεις, τους παράγοντες που καθορίζουν τη συμμετοχή τους σε τέτοιες δράσεις καθώς και τη σκιαγράφηση των απόψεών τους σχετικά με τις ωφέλειες και την αποτελεσματικότητα της επιμόρφωσης. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναδύουν πτυχές που συνδέουν την επιμόρφωση με πρακτικά ζητήματα διδασκαλίας και ενίσχυσης γνώσεων περιεχομένου, ενώ ακόμα αποδεικνύεται ότι η σχολική κουλτούρα, η ηγεσία και η δημιουργία κοινοτήτων μάθησης δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για καλύτερα επιμορφωτικά αποτελέσματα.
Αριθμός Εισαγωγής: 011871-011872 cd
Keywords: Δάσκαλοι -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση ενηλίκων; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Δια βίου μάθηση; Επιμόρφωση; Επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών