Αξιολόγηση των δομών των Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων. Έρευνα αξιολόγησης και παρουσίαση σχεδίου αναδιοργάνωσης των δομών του Δήμου Αχαρνών και των Νομικών του Προσώπων - Μπόθου, Ευφροσύνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η γραφειοκρατική κουλτούρα που αρκετά χρόνια χαρακτήριζε τη Δημόσια Διοίκηση ενισχύθηκε από τη θεώρηση ότι η τυποποίηση και η επαναληπτικότητα που την διακρίνουν είναι στοιχεία που εξασφαλίζουν ίση μεταχείριση και εμπνέουν εμπιστοσύνη. Στην πράξη όμως αποτέλεσε απειλή για την ατομική ελευθερία καθώς η έλλειψη λογοδοσίας που χαρακτήριζε την λήψη αποφάσεων, άφηνε τον πολίτη εκτός των διαδικασιών. Η οικονομική κρίση κατέστησε σαφές ότι η Δημόσια Διοίκηση θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα πιο εξωστρεφές σύστημα με όρους οικονομικότητας, αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας, δίνοντας έμφαση στην στοχοθεσία και στην μέτρηση επίτευξής των στόχων, έννοιες που βρήκαν εφαρμογή σε έναν νέο τρόπο διοίκησης, το Δημόσιο Μanagement. Το νέο αυτό σύστημα άμβλυνε τις διαφορές ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και μετέτρεψε τον πολίτη σε καταναλωτή και το προϊόν σε υπηρεσία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αξιολόγηση των παραγόμενων αποτελεσμάτων που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του οργανισμού, συναρτήσει πάντα της οργανωσιακής του κουλτούρας. Η μελέτη αυτή βασιζόμενη σε αυτές τις αρχές, θα προσπαθήσει να παρουσιάσει και να αναλύσει τα δεδομένα της έρευνας που διεξήχθη στους δημότες και τους υπαλλήλους του Δήμου Αχαρνών σχετικά με την αξιολόγηση λειτουργίας των διοικητικών του δομών και να υποδείξει αλλαγές που μπορούν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα, αλλά να οδηγήσουν ταυτόχρονα και σε εξοικονόμηση πόρων.
Evaluation of structures of Municipalities and their Legal Entities. Research evaluation and presentation of a reorganization structure plan of Acharnes Municipality and its Legal Entities.
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Αξιολόγηση; Οργανωτική αλλαγή; Διοικητικές υπηρεσίες--Ελλάδα; Αποτελεσματικότητα; Αποδοτικότητα; Παραγωγικότητα; Στοχοθεσία; Μέτρηση αποτελεσμάτων