Ευρωπαϊκά έργα και το όφελος που έχουν οι δράσεις των πανεπιστήμιων στη κοινότητα (Μελέτη περίπτωσης ΕΑΠ)) - Ζαφειροπούλου, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στην παρούσα εργασία διερευνήθηκαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και οι δράσεις συνεργασίας των Ελληνικών Πανεπιστημίων στην Ευρώπη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στις διεθνείς συνεργασίες που αναπτύσσει με Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μέρος της εργασίας αποτέλεσε η έρευνα η οποία διεξήχθη με τη συμμετοχή ατόμων, τα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν σε στοχευμένες ερωτήσεις, με βάση το επίκεντρο του θέματος. Ο σκοπός της έρευνας αποτελεί να διερευνηθούν οι αντιλήψεις των συμμετεχόντων σχετικά με την ανάπτυξη συνεργασιών του ΕΑΠ, σε διεθνές επίπεδο. Αντίστοιχα, τα οφέλη που απορρέουν από τις διεθνείς συνεργασίες του ΕΑΠ, σε επίπεδο έρευνας και ακαδημαϊκής συμμετοχής σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα. Το δείγμα των συμμετεχόντων αποτέλεσαν 117 άτομα, οι οποίοι απάντησαν σε ορισμένα ερευνητικά ερωτήματα που συνδέονται με την ανάπτυξη των διεθνών συνεργασιών του ΕΑΠ, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης τους. Η μεθοδολογία που επιλέχθηκε ως ερευνητική μέθοδος, αποτέλεσε η ποσοτική συλλογή δεδομένων, με τη χρήση ερωτηματολογίου. Στην παρούσα εργασία διαπιστώνεται πως το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, έχει αναπτύξει διεθνείς συνεργασίες με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ υπάρχουν αρκετές προοπτικές ανάπτυξης με φημισμένα Πανεπιστήμια, στο μέλλον. Ορισμένα ενδιαφέροντα πορίσματα από την έρευνα αποτελούν οι συνδυαστικές απαντήσεις που έδωσαν αρκετοί συμμετέχοντες σε ορισμένα ερωτήματα, όπως οι λόγοι που τα ευρωπαϊκά προγράμματα συντελούν στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική εξέλιξη του προσωπικού του ΕΑΠ, ή τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη των διεθνών συνεργασιών του ΕΑΠ. Διαμέσου των αποτελεσμάτων της επαγωγικής στατιστικής διαπιστώθηκε η απόκλιση των απόψεων των συμμετεχόντων σε διάφορα ζητήματα που συνδέονται με τους υπό μελέτη δημογραφικούς παράγοντες.
European projects and benefis that University actions have on the community (EAP case study)
Μ.Δ.Ε. 39
Keywords: Συνεργασίες Πανεπιστημίων; Ευρωπαϊκή κινητικότητα επιστημόνων; Συνεργασίες Πανεπιστημίων, Διεθνείς Συνεργασίες ΕΑΠ, Ευρωπαϊκή Κινητικότητα Επιστημόνων University Collaborations, International Collaborations, European Mobility of Scientist