Ανάλυση της Δυναμικής των Σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας Εξέταση της Επίδρασης της Εσωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ στις Σχέσεις με την Κίνα - Χριστόπουλος, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Κίνα, 50 χρόνια μετά τη συνάντηση Nixon-Mao, σε μια μη αναστρέψιμη τροχιά σύγκρουσης; Επηρεάζει η εναλλαγή Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ, τις περίπλοκες σχέσεις των δύο χωρών; Με τις σχέσεις αλληλεξάρτησης και ανταγωνισμού των δύο χωρών να χαρακτηρίζονται από έντονες διακυμάνσεις, η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία εξετάζει τα σημεία σύγκλισης και τις διαφορές της εξωτερικής πολιτικής ενός Δημοκρατικού προέδρου (Obama) και ενός Ρεπουμπλικάνου (Trump). Αναλύοντας την Αμερικανική εξωτερική πολιτική των δύο κυβερνήσεων έναντι της Κίνας, συνάγεται το συμπέρασμα ότι και τα δύο Αμερικανικά πολιτικά κόμματα συμφωνούν, ότι το Πεκίνο αποτελεί στρατηγικό ανταγωνιστή των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι τόσο οι Δημοκρατικοί, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι, συμφωνούν με τον στρατηγικό στόχο ανάσχεσης της ανόδου της Κίνας, ώστε να αποτραπεί η αμφισβήτηση της ηγεμονίας των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους, οι οποίες έχουν κυρίως να κάνουν με τον τρόπο ανάσχεσης της Κινεζική ς ισχύος, με τον Obama να προκρίνει τη συνεργασία, και τον Trump την επιβολή, μέσω της προβολής ισχύος.
Dynamics of US-China Relations Analyzing the Impact of US Domestic Policy on Relations with China
Keywords: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής--Εξωτερικές σχέσεις--Κίνα; Κίνα--Εξωτερικές σχέσεις--Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής; Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής--Εξωτερικές σχέσεις; Κίνα--Εξωτερικές σχέσεις; Σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας; Obama; Trump; Δημοκρατικοί; Ρεπουμπλικάνοι