ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΠΑΦΕΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ – Η/Υ - Σταθούλης, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση, έχει ως σκοπό να περιγράψει τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των συστημάτων BCI, τις σχετιζόμενες εργασίες που έχουν υλοποιηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τις μεθόδους λήψης βιοσημάτων για αποκλειστική χρήση στα συστήματα αυτά, όπως η ηλεκτροεγκεφαλογραφία, η μαγνητοεγκεφαλογραφία, η ηλεκτροκορτικογραφία, η καταγραφή ενδοφλοιωδών νευρώνων, η λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού και η φασματοσκοπία εγγύς υπερύθρου. Επίσης παρουσιάζονται οι υφιστάμενες εκδοχές του κύκλου ζωής ενός συστήματος BCI και μια κατηγοριοποίηση, από άποψη επικινδυνότητας, των πιθανών επιθέσεων ασφαλείας που απαντώνται και επηρεάζουν την κάθε φάση του κύκλου ενός συστήματος BCI. Επίσης, αναλύονται οι επιπτώσεις των επιθέσεων αυτών καθώς και τα πιθανά αντίμετρα που μπορούν ανά περίπτωση να χρησιμοποιηθούν και πώς αυτά τεκμηριώνονται βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας.
SECURITY IN BRAIN – COMPUTER INTERFACES
Μ.Δ.Ε. 68
Keywords: Διεπαφή Εγκεφάλου – Η/Υ; Συστήματα BCI; Κυβερνοασφάλεια; Ιδιωτικότητα; Νευροασφάλεια; Νευροεμπιστευτικότητα; Εγκεφαλική Παραβίαση; Νευροηθική