Η στάση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τον θεσμό της αξιολόγησης - Βελισσαρίου, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει στην παρουσίαση της στάσης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο θεσμό της αξιολόγησης. Σκοπός της είναι να καταγράψει τις απόψεις και τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην έρευνα ως προς τη μορφή και τα χαρακτηριστικά ενός συστήματος αξιολόγησης και να αναδείξει τα κριτήρια που οι ίδιοι υποδεικνύουν ως πιο σημαντικά για την αξιολόγηση του έργου τους. Αρχικά θα παρουσιαστεί το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και πώς αυτό επηρεάστηκε από τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις της χώρας. Εν συνεχεία, και με χρονολογική σειρά θα αναλυθεί η πορεία των διαφόρων συστημάτων αξιολόγησης που εφαρμόστηκαν στην ελληνική επικράτεια παρουσιάζοντας ταυτόχρονα αξιολογικές διαδικασίες, μοντέλα και είδη αξιολόγησης άλλων χωρών, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός θεσμοθετημένου πλαισίου αξιολόγησης του εκπαιδευτικού συστήματος. Επιπρόσθετα, βάσει των δεικτών που προτείνονται από το Παρατηρητήριο της ΑΕΕ1, προσεγγίζονται οι έννοιες της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και της σχολικής μονάδας και ειδικότερα επεξηγείται η έννοια της αυτοαξιολόγησης. Για την συλλογή των εν λόγω δεδομένων, χρησιμοποιήθηκε η ποσοτική – ποιοτική ερευνητική μέθοδος των ερωτηματολόγιων, με το ερευνητικό δείγμα να αποτελείται από εκπαιδευτικούς μονάδων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Κορίνθιας. Τέλος, έχοντας ως βάση την ανάλυση των δεδομένων της εν λόγω έρευνας, η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει στο να αναδείξει το γεγονός ότι προκειμένου το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών να είναι αποδοτικό, είναι ζωτικής σημασίας η προσαρμογή του στις εκάστοτε ανάγκες και επιθυμίες των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Αριθμός Εισαγωγής: 011558-011559 cd
Keywords: Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Αξιολόγηση; Εκπαιδευτικοί -- Αξιολόγησή των; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Αξιολόγηση; Αυτοαξιολόγηση; Απόδοση; Εκπαιδευτικός; Primary education; Evaluation; Self-evaluation; Performance; Teacher