Το φοιτητικό θέατρο ως χώρος καλλιέργειας πολιτειακής συνείδησης των νέων. Μία καλλιτεχνική έρευνα δράσης σε φοιτητικές ομάδες θεάτρου, αξιοποιώντας τεχνικές του συλλογικού θεάτρου, του θεάτρου επινόησης και του θεάτρου εφημερίδας - Φράγκου, Αθηνά - Ευαγγελία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει τον ρόλο του Φοιτητικού θεάτρου στην καλλιέργεια της πολιτειακής συνείδησης των νέων, με ιδιαίτερη έμφαση σε τεχνικές που αντλούνται από μορφές του Εφαρμοσμένου Θεάτρου. Σε ένα κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον όπου παρατηρείται μία αποστασιοποίηση των νέων από τους θεσμούς, η ανάγκη για επανένταξη τους στο δημόσιο βίο με έναν ενεργητικό τρόπο αυξάνεται. Σε αυτό το πλαίσιο, το θέατρο αναδεικνύεται ως ένας ισχυρός παιδαγωγικός μηχανισμός ενδυνάμωσης. Στόχος λοιπόν της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ πολιτειακής συνείδησης και θεατρικών εφαρμογών, και κατ’ επέκταση της θετικής επίδρασης που μπορεί να έχει το δεύτερο στο πρώτο. Μέσα από μία ποιοτική καλλιτεχνική έρευνα δράσης, συλλέχθηκαν δεδομένα από δύο φοιτητικές ομάδες θεάτρου του Ελληνικού Πανεπιστημίου στο νομό Αττικής, με τη χρήση ερωτηματολογίων, ομαδικών συνεντεύξεων και θεατρικών παρεμβάσεων. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, ήρθαν σε επαφή με τεχνικές από το Συλλογικό θέατρο, το Θέατρο της Επινόησης και το Θέατρο της Εφημερίδας- διαπραγματευόμενοι/ες ζητήματα της επικαιρότητας κατά την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Κάθε ομάδα δημιούργησε, μία επιτελεστική δράση ως τελικό προϊόν αυτής της διαδικασίας. Κατά την ανάλυση των παραπάνω δεδομένων, αναδύθηκαν από τα ευρήματα τρεις βασικοί θεματικοί άξονες: η σχέση των νέων με την ενημέρωση, οι τρόποι χρήσης της «φωνής» απέναντι σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, και η σταδιακή μετάβαση προς την κοινωνική δράση μέσω της θεατρικής έκφρασης. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Φοιτητικό θέατρο, εφόσον τηρεί τις αρχές του Εφαρμοσμένου Θεάτρου και εφαρμόζει συμμετοχικές διαδικασίες και κριτική παιδαγωγική, αποτελεί ένα γόνιμο πεδίο ανάπτυξης της κριτικής σκέψης, της ενσυναίσθησης και της ενεργού συμμετοχής, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην καλλιέργεια της δημοκρατικής συνείδησης των νέων.
Keywords: Φοιτητικό θέατρο; Εφαρμοσμένο θέατρο; Πολιτειότητα; Ενεργή συμμετοχή; Κριτική σκέψη; Θέατρο της επινόησης; Συλλογικό θέατρο; Θέατρο της εφημερίδας; Πολιτειακή εκπαίδευση; Φοιτητικό θέατρο, Εφαρμοσμένο Θέατρο, πολιτειότητα, ενεργή συμμετοχή, κριτική σκέψη, Θέατρο της Επινόησης, Συλλογικό θέατρο, Θέατρο της Εφημερίδας, πολιτειακή εκπαίδευση