Οικογενειακός προγραμματισμός: η πορεία και η κατάσταση ενός κοινωνικού θεσμού σήμερα στην Ελλάδα - Λαζαράκου, Φανή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας περνά αδιαμφισβήτητα έντονη κοινωνικοοικονομική κρίση, κλονίζοντας κάθε άτομο σε διάφορα επίπεδα και παράλληλα με τις αλληλεπιδράσεις που σημειώνονται μέσα σε μια κοινωνία. Ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός που φέρει στην φαρέτρα του αντικείμενα όπως την αντισύλληψη, ρύθμιση της τεκνοποίησης, σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, συμβουλευτική, κ.ά. ενώ κατά την εφαρμογή του διασταυρώνεται με αξίες , αντιλήψεις, ιδέες, κουλτούρες άλλοτε βαθιά ριζωμένες στην παράδοση και άλλοτε ως απόρροια και της παγκοσμιοποίησης. Ωστόσο Ο.Π. έλαβε και την μορφή πολιτικής υγείας όταν ξεκίνησε η συμμετοχή σε μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα συνεργασίας με τον Π.Ο.Υ. αλλά και σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που τον διέπει στο πεδίο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η εφαρμογή του Ο.Π. έχει κεντρικό άξονα την προσωπικότητα του ατόμου, την αυτοεκτίμηση και τον αυτοπροσδιορισμό του, προασπίζει τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα του με σεβασμό και χωρίς διακρίσεις. Η ανασκόπηση του θεσμού, ως μεταβλητού, στην χώρα μας δύναται να συντελέσει στην σαφή και πλήρη κατανόηση της σημασίας του, την ανάδειξη όχι μόνο της πορείας του αλλά και της αξίας του. Η διεξαγωγή έρευνας συμβάλλει στην ανάδειξη της πορείας και της αξίας του, καλύπτοντας κενά, εξετάζοντας την συσχέτιση των επαγγελματιών υγείας και φορέων με τον Ο.Π. και καταγράφοντας προβλήματα/δυσκολίες ή/και της ανάπτυξης στρατηγικού σχεδιασμού, ώστε να βελτιωθεί η εφαρμογή του και να επιτευχθεί κοινωνική ευημερία.
Αριθμός Εισαγωγής: 011311-011312 cd
Keywords: Οικογένεια -- Ελλάδα; Γονιμότητα, Ανθρώπινη -- Ελλάδα; Υπογονιμότητα; Σεξουαλική αγωγή; Θρησκεία -- Κοινωνικές απόψεις; Οικογενειακός προγραμματισμός; Αντισύλληψη; Άμβλωση; Γονιμότητα; Στειρότητα; Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή; Υιοθεσία; Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση; Σεξουαλικότητα; Θρησκεία; Family planning; Contraception; Abortion; Fertility; Infertility; Assisted reproduction; Adoption; Sexual education; Sexuality; Religion