Το φυσικό δίκαιο στην κυνική φιλοσοφία - Δανοπούλου, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Με την παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται μια προσπάθεια να μελετηθεί και αναδειχθεί η ιστορική διάσταση και τα χαρακτηριστικά φυσιογνωμικά γνωρίσματα του κινήματος των Κυνικών Φιλοσόφων καθώς αυτά συνθέτουν τη θεωρία τους περί του Φυσικού Δικαίου, στο πλαίσιο της ηθικής θεωρίας που διατύπωσαν. Η ιστορική διάσταση του Κυνικού κινήματος αναφέρεται στην ιστορική προέλευση της έννοιας «Κυνικός» αλλά και στη σχέση της έννοιας-ονόματος των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων με το σύγχρονο νοηματικό περιεχόμενό της. Εξετάζεται η σχέση των εννοιών «Κυνικού» και «κυνικού». Μελετώνται οι αρχαίοι Κυνικοί στο χρόνο και το χώρο όπως και ο «πατέρας» ή πρώτος εκπρόσωπος του Κυνισμού σε συνάρτηση με το χρονικό σημείο αλλά και το φιλοσοφικό σημείο αφετηρίας του. Αναδεικνύονται, επίσης, οι λόγοι για τους οποίους οι Κυνικοί αποτέλεσαν φιλοσοφικό κίνημα και όχι φιλοσοφική σχολή, οι φάσεις της ιστορικής εξέλιξης όπως και οι κύριοι εκπρόσωποι του συγκεκριμένου κινήματος. Επιπλέον, αναλύονται οι βασικότερες και κεντρικές φιλοσοφικές θέσεις και ιδέες του Κυνισμού και των εκπροσώπων αυτού περί του Φυσικού Δικαίου. Ο Αντισθένης, ο Διογένης από τη Σινώπη και ο Κράτης ο Θηβαίος ανήκουν στην ριζοσπαστική ομάδα των Κυνικών. Οι Κυνικοί, με εξαίρεση τον Αντισθένη που ενδιαφέρθηκε και για τη λογική, επικεντρώθηκαν στην ηθική. Επιπροσθέτως, προέκριναν ως τέλος, δηλαδή σκοπό του βίου, την ευδαιμονία. Μελετάται, λοιπόν, το περιεχόμενο της Κυνικής ευδαιμονίας, που ταυτίζει τον ευδαίμονα βίο με τον ενάρετο βίο. Ο ευδαίμων και ενάρετος βίος είναι σύμφωνος με τον κατά φύση βίο. Διερευνάται και εξετάζεται η Κυνική θεώρηση της φύσης, η πρόταση των Κυνικών για τον τρόπο του βίου, οι θέσεις τους αναφορικά με το ζήτημα της σχέσης φύσης και νόμου. Διατυπώνονται οι βασικές αρχές του Κυνισμού για την ισχύ, τον πόλεμο, την ανδρεία, το δίκαιο, τη δικαιοσύνη, την ηδονή, το γάμο, την οικογένεια όπως και οι αντιλήψεις των Κυνικών για το θεό και τη θρησκεία.. Τέλος, αποτυπώνονται κάποιες διαπιστώσεις, συμπεράσματα και γενικές σκέψεις που εξήχθησαν από την μελέτη και εξέταση του φιλοσοφικού κινήματος του Κυνισμού θέλοντας να αναδείξουμε τις επιδράσεις και τις επιρροές της Κυνικής Φιλοσοφίας στο πεδίο της ηθικής φιλοσοφίας.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Φιλοσοφική Σχολή. Τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας
Keywords: Φυσικό δίκαιο -- Φιλοσοφία; Ηθική -- Φιλοσοφία; Φιλοσοφία, Αρχαία; Αντισθένης (π. 445-360) -- Ερμηνεία και κριτική; Διογένης ο Κυνικός (π. 400-323); Κυνικοί (Ελληνική φιλοσοφία); Φυσικό δίκαιο; Κυνική φιλοσοφία; Ηθική φιλοσοφία; Αντισθένης; Διογένης; Φιλοσοφικές αρχές; Δίκαιο