Οι πολιτικές της Δια Βίου Μάθησης και οι δομές της εκπαίδευσης ενηλίκων: Χαρτογράφηση και εξέταση των δραστηριοτήτων τους στον νομό Αρκαδίας - Κολλιντζογιαννάκης, Αρίσταρχος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Ο στόχος της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας με τίτλο «Οι πολιτικές της Δια Βίου Μάθησης και οι Δομές της Εκπαίδευσης Ενηλίκων: Χαρτογράφηση και εξέταση των δραστηριοτήτων τους στον νομό Αρκαδίας.», του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Υλικό, Τυπική, Άτυπη και από Απόσταση Εκπαίδευση (Συμβατικές και e-μορφές)» του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αφορά την εξέταση της διασύνδεσης των απόφοιτων από δομές όπως είναι το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Ελλάδας και το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Τρίπολης, με την τοπική αγορά εργασίας. Για τους σκοπούς της έρευνας πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Ελλάδας, στο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Τρίπολης και στο Επιμελητήριο Αρκαδίας. Το τελικό συμπέρασμα οδηγεί τον αναγνώστη της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, στην διαπίστωση ότι αφενός μεν είναι αμφίβολη η ύπαρξη πραγματικής ποιοτικής σχέσης ανάμεσα στην σύνδεση μεταξύ των καταρτιζόμενων και των προσλαμβανόμενων στην αγορά εργασίας αφετέρου δε η απορρόφηση των καταρτιζόμενων ως προσλαμβανόμενων, μέσω της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην τοπική αγορά εργασίας είναι άμεση, ειδικότερα σε ότι αφορά τα τεχνικά επαγγέλματα. Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας την οποία βιώνει η χώρα μας, ο συγγραφέας της συγκεκριμένης μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, θεωρεί ότι η συμβολή της συγκεκριμένης εργασίας είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη. Το τελευταίο οφείλεται στο γεγονός ότι με τις παρούσες πολιτικές μεταβολές καθ’ όλη την διάρκεια της ακαδημαϊκής σεζόν, ο χώρος της Εκπαίδευσης δεν έμεινε τελικά ανεπηρέαστος από τις εκάστοτε πολιτικές ανατροπές. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις κυριότερες τοπικές δομές Επαγγελματικής Κατάρτισης και η προσπάθεια σύγκρισης του θεσμικού πλαισίου με όσα συμβαίνουν στους κανόνες της καθημερινότητας αποτελούν συμβολή στην επιστημονική γνώση καθώς σκιαγραφήθηκε το επίπεδο της επαγγελματικής κατάρτισης και η αποτελεσματικότητα της, όσον αφορά την επαγγελματική δραστηριότητα των καταρτιζομένων με την τοπική αγορά εργασίας. Παράλληλα μία ακόμα συμβολή της συγκεκριμένης εργασίας σχετίζεται με την χαρτογράφηση των τοπικών δομών Εκπαίδευσης Ενηλίκων στην Αρκαδία. Ο συγγραφέας θεωρεί ότι η συγκεκριμένη εργασία συμβάλλει στον τοπικό χώρο της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης και ελπίζει η συγκεκριμένη εργασία να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο σε όσους την διαβάσουν.
Αριθμός Εισαγωγής: 009989-009990-009991 cd
Keywords: Εκπαίδευση ενηλίκων -- Ελλάδα; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση; Δια βίου εκπαίδευση; Νομός Αρκαδίας; Εκπαίδευση; Ενήλικες; Δια βίου μάθηση