Εκσυγχρονισμός λειτουργίας της τελωνειακής υπηρεσίας του υπουργείου οικονομικών στα πλαίσια μετατροπής της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων (ΓΓΔΕ) σε ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων (ΑΑΔΕ) και εναρμόνιση αυτής με την τελωνειακή διοίκηση και τους κανονισμούς της ευρωπαϊκής ένωσης-προτεινόμενες αλλαγές-μεταρρυθμίσεις - Γεμελιάρης, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η συνοπτική παρουσίαση της λειτουργίας της Τελωνειακής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς και ο τρόπος εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της μέσα από μία σειρά στοχευόμενων ενεργειών και διαδικασιών ελέγχου. Απώτερος στόχος είναι η βελτίωση και η αποτελεσματικότερη λειτουργία, καθώς και η εναρμόνιση με τις Τελωνειακές Διοικήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καθώς και άλλων Χωρών. Η εργασία αποτελείται από τέσσερα (4) κεφάλαια και συγκεκριμένα: 1) Το Υπουργείο Οικονομικών και η δομή και λειτουργία των Δημοσίων Εσόδων 2) Η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Διοίκηση 3) Η λειτουργία της Ελληνικής Τελωνειακής Διοίκησης 4) Ο Τελωνειακός Έλεγχος 5) Επίλογος και συμπεράσματα
Μ.Δ.Ε. 10
Keywords: Δημόσιες επιχειρήσεις--Ελλάδα; Government business enterprises--Greece; Δημόσιες επιχειρήσεις--Διοίκηση και οργάνωση; Government business enterprises--Management; Τελωνεία; Τελωνειακή διοίκηση; Τελωνειακός έλεγχος; Εκ των υστέρων τελωνειακός έλεγχος; Ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων