Η αμερικανική οικονομική βοήθεια στην Ευρώπη και η Ελλάδα. Το σχέδιο Μάρσαλ - Μπεκιάρης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Σκοπός της εργασίας είναι να εξετάσει τη συμβολή του Σχεδίου Marshall στην ανασυγκρότηση της Ευρώπης και της Ελλάδας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με έμφαση στην τελευταία. Η εργασία βασίστηκε στο διαθέσιμο αρχειακό υλικό και την υπάρχουσα βιβλιογραφία. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το Σχέδιο Marshall στην Ελλάδα δαπανήθηκε κυρίως σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και σε μικρότερο βαθμό στην οικονομική ανασυγκρότηση. Όσον αφορά την Ευρώπη, το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας συνέβαλε στην ανασυγκρότηση των ευρωπαϊκών χωρών, επέφερε σημαντικές αλλαγές στην οικονομία, στην κοινωνία και τον πολιτισμό των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ ταυτόχρονα προώθησε την ενδοευρωπαϊκή συνεργασία σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Keywords: Σχέδιο Μάρσαλ (Marshall Plan); Οικονομική βοήθεια, Αμερικανική -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Ελλάδα -- Οικονομική πολιτική -- 1918-1974; Ανοικοδόμηση (1939-1951) -- Ελλάδα; Ελλάδα -- Εξωτερικές σχέσεις -- 1935-1967; Σχέδιο Μάρσαλ; Δόγμα Τρούμαν; Ελλάδα; Ευρώπη; Μεταπολεμική ανασυγκρότηση; Marshall Plan; Truman Doctrine; Greece; Europe; Post-War reconstruction