Διαχείριση κρίσεων και δεξιότητες διευθυντικών στελεχών στους δημόσιους οργανισμούς: η περίπτωση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων - Ζαχαράκης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός της παρούσης διδακτορικής διατριβής είναι να διερευνήσει το θέμα των δεξιοτήτων των διευθυντικών στελεχών των Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων σε θέματα διαχείρισης κρίσεων καθώς και σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων διαφθοράς στο εργασιακό περιβάλλον. Η μεθοδολογία της εργασίας στηρίχθηκε στη συλλογή πρωτογενών και δευτερογενών δεδομένων. Τα δευτερογενή δεδομένα συλλέχθηκαν μέσα από βιβλία, άρθρα σε περιοδικά αλλά και μέσα από επίσημους διαδικτυακούς τόπους. Τα πρωτογενή δεδομένα συλλέχθηκαν μέσα από τη διεξαγωγή πρωτογενούς ποσοτικής έρευνας. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν τα 60 διευθυντικά στελέχη που εργάζονταν στις κοινωνικές υπηρεσίες του ΙΚΑ κατά την έναρξη της παρούσας έρευνας. Το δείγμα που συλλέχθηκε ήταν δείγμα μη πιθανότητας. Από την έρευνα προέκυψε ότι το 60% των διευθυντών είχε εντοπίσει τα συμπτώματα της κρίσης. Βέβαια παρατηρούμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό από διευθυντές, δεν είναι εκπαιδευμένοι ή κατάλληλοι για την αντιμετώπιση κρίσεων και θεωρούν απαραίτητο την εφαρμογή ενός σχεδίου αντιμετώπισης των κρίσεων. Ως προς τα εμπόδια που υπάρχουν στην λειτουργία της υπηρεσίας αναφέρθηκαν κυρίως οι συγκρούσεις μεταξύ πολιτών και συναδέλφων και ακολουθούσαν οι συγκρούσεις μεταξύ συναδέλφων. Από τα περιστατικά τα οποία έχουν συμβεί στους χώρους εργασίας της υπηρεσίας προκύπτει η ανάγκη φύλαξης των χώρων με προσωπικό ασφαλείας. Κάποιες φορές φαίνεται να κινδυνεύει η ακεραιότητα και η ζωή των εργαζομένων. Βρέθηκε ακόμα ότι το σημαντικότερο αίτιο σύγκρουσης στην λειτουργία του οργανισμού ήταν τα διαφορετικά συμφέροντα των εμπλεκόμενων μερών, ακολουθεί η ανεπαρκής επικοινωνία και έπεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των υπαλλήλων. Οι διευθυντές ανέφεραν ως τρόπους μείωσης των φαινομένων διαφθοράς την δημιουργία και αυστηροποίηση νομοθετικού πλαισίου, την κατάργηση της πολυνομίας, τη μηχανογράφηση, την ανάπτυξη της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, την αξιοκρατία, την αξιολόγηση του προσωπικού και τη συνεχή ενημέρωσή του, την άρση της μονιμότητας και την αλλαγή νοοτροπίας.
Keywords: Διαχείριση κρίσεων; Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων; Κοινωνική ασφάλιση - Ελλάδα; Διαφθορά; Επικοινωνία στη δημόσια διοίκηση; Crisis management; Social Security Institude; Social security - Greece; Corruption; Communication in public administration; Διαφθορά; Δημόσιοι οργανισμοί; ΙΚΑ; Διαχείριση κρίσεων ΕΦΚΑ; επικοινωνία