Ψηφιακή τηλεόραση - Κουτσονάσιου, Ευφροσύνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση (DTV) είναι μια καινοτομία. Είναι η νέα τεχνολογία μετάδοσης ΟΤΑ (over-the-air) η οποία μεταδίδει εικόνες μέσω ραδιοκυμάτων σε δυαδικά ψηφία δεδομένων, όπως ένας υπολογιστής. Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση δίνει την δυνατότητα στους τηλεοπτικούς σταθμούς να παρέχουν εντυπωσιακά καθαρότερες εικόνες, καλύτερη ποιότητα ήχου και περισσότερες επιλογές προγραμμάτων. Επιπλέον, η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση καθιστά δυνατή την μετάδοση υψηλής ευκρίνειας για τους θεατές που έχουν αντίστοιχα τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας και παρέχει διαδραστικές δυνατότητες και υπηρεσίες δεδομένων. Σκοπός της συγγραφής της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη της ψηφιακής τηλεόρασης. Επίσης, να γίνει μια γενικότερη αναφορά στη μετάβαση της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Αρχικά θα γίνει μια εισαγωγή στην ιστορία της τηλεόρασης και θα αναφερθούνε τα συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν και οι τεχνικές που υπάρχουν στην αναλογική τηλεόραση. Έπειτα θα περιγράψουμε τη διαδικασία ψηφιοποίησης και συμπίεσης του τηλεοπτικού ψηφιακού σήματος, θα εξηγήσουμε τα διάφορα πρότυπα συμπίεσης MPEG. Επιπλέον, θα αναφερθούμε στους παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση των συστημάτων ψηφιακής τηλεόρασης, καθώς επίσης και στις διαμορφώσεις που χρησιμοποιούνται. Δεδομένου ότι το σύστημα ψηφιακής μετάδοσης DVB-T χρησιμοποιείται στην διάδοσή του επίγειου κανάλι, γίνεται εκτενής ανάλυση των παραμέτρων που επηρεάζουν την επίγεια μετάδοση, κυρίως από την οπτική των απωλειών. Έπειτα θα αναφερθούμε στην υπάρχουσα κατάσταση των τηλεοπτικών δεδομένων της χώρας μας, στην μετάβαση της τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας HDTV και στους λόγους της ανάπτυξης της. Στην διαδικτυακή και στην αμφίδρομη τηλεόραση αλλά και στην αναμενόμενη εξέλιξη αυτών. Καταλήγοντας, θα προσομοιώνουμε μέσω του MATLAB τη διαδικασία της OFDM, εξάγοντας τις γραφικές παραστάσεις με τη μορφή του OFDM σήματος σε κάθε στάδιο. Θα μελετήσουμε την επίδραση του ασύρματου καναλιού στην εξασθένηση του OFDM σήματος, και θα εξάγουμε τις γραφικές παραστάσεις για τα AWGN, Rician και Rayleigh κανάλια, επιβεβαιώνοντας την εξασθένηση αυτή.
Μ.Δ.Ε. 69
Keywords: Ψηφιακή τηλεόραση; Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση; DVB-T; Matlab Simulink; OFDM; Προσομοίωση; Rayleigh; Rician; AWGN