Ο ρόλος της σχολικής ηγεσίας στη διαμόρφωση κατάλληλου σχολικού κλίματος την περίοδο της πολυπολιτισμικότητας - Αλεξίου, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η μελέτη που ακολουθεί εστίασε στην σημασία του ρόλου της σχολικής ηγεσίας στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και υγιούς σχολικού κλίματος, ιδιαίτερα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Αρχικά, κατά το θεωρητικό μέρος αυτής, έγινε μία εννοιολογική προσέγγιση του σχολικού κλίματος, αναλύθηκε η σημαντικότητα αυτού στην αποτελεσματικότητα του σχολείου, οι κατηγορίες του, οι παράγοντες που επηρεάζουν την διαμόρφωσή του, η αξιολόγησή του, και φυσικά η επίδραση του ηγέτη της σχολικής μονάδας, δηλαδή του διευθυντή, σε αυτό. Στη συνέχεια, μελετήθηκαν διεξοδικά οι έννοιες της σχολικής ηγεσίας και διοίκησης, οι οποίες είναι διακριτές μεταξύ τους, οι θεωρίες και τα είδη της σχολικής ηγεσίας, και ο ρόλος ενός καταξιωμένου ηγέτη, με συγκεκριμένες ικανότητες και χαρίσματα, στη δημιουργία ενός επιτυχημένου σχολείου. Ακολούθως, έγινε εννοιολογική προσέγγιση της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, της πολυπολιτισμικότητας και διαπολιτισμικότητας, επισημάνθηκε η διάκρισή τους, και αναλύθηκαν τα μοντέλα της διαφορετικότητας και ο ρόλος της σχολικής ηγεσίας στην επίτευξη των στόχων της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Η ερευνητική μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν ποσοτικής φύσης. Η μέθοδος που επιλέχθηκε ήταν αυτοδιαχειριζόμενη διαδικτυακή έρευνα ερωτηματολογίου, κατά την οποία εξετάστηκαν οι απόψεις 100 εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μουσικών σχολείων της χώρας μας, για το σχολικό κλίμα και την επιρροή του στη δουλειά τους στα πλαίσια της πολυπολιτισμικής τάξης και τη σημασία της αποτελεσματικής σχολικής ηγεσίας στη δημιουργία θετικού κλίματος. Χρησιμοποιήθηκε το SPSS για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων. Αρχικά παρουσιάστηκαν τα δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων, και ακολούθησαν οι απόψεις των εκπαιδευτικών για την ηγεσία του σχολείου, το σχολικό κλίμα και τον ρόλο της σχολικής ηγεσίας στην διαμόρφωση ενός θετικού σχολικού κλίματος. Από την πλειονότητα των απαντήσεων των ερωτηθέντων εκπαιδευτικών, προέκυψε η σημαντικότητα ενός θετικού σχολικού κλίματος στην αποτελεσματικότητα και επιτυχία του σχολείου, αλλά και η θετική συμβολή μίας υποστηρικτικής ηγεσίας, η οποία προάγει την συνεργασία, στην διαμόρφωση ενός τέτοιου κλίματος. Καταλήγοντας, κατά την παρουσίαση των συμπερασμάτων, των περιορισμών της έρευνας και των προτάσεων, στην εργασία υπογραμμίστηκε η κρίσιμη σημασία της σχολικής ηγεσίας στη δημιουργία ενός θετικού σχολικού κλίματος, ιδιαίτερα σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα, αλλά και η ανάγκη για αυτονομία της σχολικής ηγεσίας και η συνεχής έρευνα και ανάπτυξη δεξιοτήτων και πρακτικών ηγεσίας που μπορούν να προσαρμοστούν στις εξελισσόμενες ανάγκες διαφορετικών σχολικών κοινοτήτων.
Αριθμός Εισαγωγής: 013951 cd
Keywords: Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα; Σχολικοί διευθυντές -- Ελλάδα; Σχολικό περιβάλλον -- Ελλάδα; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα; Πολυπολιτισμική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Διαπολιτισμικός προσανατολισμός -- Ελλάδα