Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα - Καλκαβούρας, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα το 19ο αιώνα στην Ελλάδα, χωρίζεται κυρίως σε δυο ιστορικές περιόδους. Η πρώτη περίοδος αφορά στο διοικητικό σύστημα με το οποίο αυτοδιοικούνταν οι ραγιάδες υπόδουλοι Έλληνες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και διαρκεί έως την έλευση της Αντιβασιλείας και του πρώτου βασιλιά του Ελληνικού βασιλείου του Βασιλιά Όθωνα (1800- 1833). Η δεύτερη περίοδος αφορά την εισαγωγή από την Αντιβασιλεία του συστήματος της τοπικής αυτοδιοίκησης στον Ελληνικό χώρο, όπως εφαρμοζόταν στον Ευρωπαϊκό χώρο και τις κατά καιρούς τροποποιήσεις του Νόμου της τοπικής αυτοδιοίκησης έως το τέλος του αιώνα (1833-1900).
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Τοπική αυτοδιοίκηση; 19ος αιώνας; Αντιβασιλεία; Βασιλιάς Όθων; Νόμος; Local Government; 19th century; Regency; King Otto; Law