Ο εσωτερικός έλεγχος στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, του Νομού Αιτωλοακαρνανίας - Σαργιάννη, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Ο εσωτερικός έλεγχος στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρεται στο σύνολο των διαδικασιών, μέτρων και μηχανισμών που εφαρμόζονται εντός ενός τοπικού οργανισμού με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας, της διαφάνειας και της επιτυχίας των στόχων του. Στόχος του είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανών ανεπιθύμητων γεγονότων και πρακτικών, όπως απάτες, καταχρήσεις εξουσίας και αποτυχίες στη διαχείριση των πόρων. Ο εσωτερικός έλεγχος περιλαμβάνει την αξιολόγηση των διαδικασιών, των ελέγχων και των συστημάτων εντός του οργανισμού, καθώς και την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς και τις διατάξεις. Η καλή διαχείριση του εσωτερικού ελέγχου ενισχύει τη διακυβέρνηση, την εμπιστοσύνη του κοινού και την αποτελεσματικότητα του οργανισμού στην εκτέλεση των αποστολών του. Σκοπός της διπλωματικής αυτής εργασίας λοιπόν, είναι η «διερεύνηση του κατά πόσο οι οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης του Νομού Αιτωλοακαρνανίας εφαρμόζουν τις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου». Προκειμένου να διερευνηθεί ο σκοπός αυτός, υλοποιήθηκε μια ερευνητική ποσοτική μελέτη, διαμέσου κατάλληλα δομημένου ερωτηματολογίου. Τα κυριότερα αποτελέσματα ανέδειξαν ότι συνολικά εφαρμόζονται λίγο διαδικασίες «Αξιολόγηση των κινδύνων - Risk Management», «Δραστηριότητες ελέγχου - Control Activities», «Δραστηριότητες ελέγχου - Control Activities» και «Παρακολούθηση- Monitoring», ενώ σε μέτριο βαθμό επισημαίνετε πως εφαρμόζονται διαδικασίες «Συστημάτων επικοινωνίας και πληροφόρησης - Information and Communication». Παράλληλα, δε διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική διαφοροποίηση του φύλο και της ηλικίας με καμία από τις ενότητες: «Το περιβάλλον ελέγχου - Control Environment», «Αξιολόγηση των κινδύνων - Risk Management», «Δραστηριότητες ελέγχου - Control Activities», «Συστήματα επικοινωνίας και πληροφόρησης - Information and Communication» και «Παρακολούθηση- Monitoring». Από την άλλη, διαπιστώθηκε πως οι συμμετέχοντες που εργάζονται στον Δήμο Αγρινίου, δηλώνουν στατιστικά σημαντικά περισσότερο πως εφαρμόζονται διαδικασίες «Περιβάλλον ελέγχου, Αξιολόγησης των κινδύνων, Δραστηριότητες ελέγχου, Συστήματα επικοινωνίας και πληροφόρησης και διαδικασίες παρακολούθησης» και ακολουθούν οι συμμετέχοντες που εργάζονται στον Δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου.
The internal audit in the local government organizations of the Prefecture of Aitoloakarnania
Μ.Δ.Ε. 87
Keywords: Διοίκηση και οργάνωση; Ελεγκτική, εσωτερική; Έλεγχος διαδικασιών; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα -- Αιτωλοακαρνανία (Νομός); Τοπική αυτοδιοίκηση -- Δίκαιο και νομοθεσία -- Ελλάδα -- Αιτωλοακαρνανία (Νομός); Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα; Διαφάνεια; Eσωτερικός έλεγχος; Τοπική αυτοδιοίκηση; Αρχές εσωτερικού ελέγχου; Συστήματα εσωτερικού ελέγχου; Internal control; Local government; Internal control principles; Internal control systems