Ολυμπιακοί Αγώνες και Πολιτική - Στεργιόπουλος, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η Ηγεσία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων πρέσβευε το διαχωρισμό της διοργάνωσης από πολιτικές και κοινωνικές σκοπιμότητες. Στην παρούσα εργασία θα επιχειρηθεί να αναδειχθεί ότι στην εξηκονταετία από τη Ναζιστική Γερμανία μέχρι την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αυτή η πεποίθηση αποτέλεσε μανδύα προπαγάνδας, εθνικών αντεγκλήσεων, κοινωνικών διεκδικήσεων και πολίτικων επιδιώξεων, καθιστώντας το Ολυμπιακό Κίνημα, πεδίο άσκησης παγκόσμιας πολίτικης και κοινωνικών διαμαρτυριών, όχι ως συγκυριακή απόρροια, αλλά ως συνειδητή επαναλαμβανόμενη επιλογή των εκάστοτε δρώντων.
Olympic Games and Politics
Keywords: Ολυμπιακοί αγώνες; Ολυμπιακοί αγώνες--Ιστορία; Αθλητισμός--Διοίκηση και οργάνωση; Ολυμπιακοί αγώνες; Ολυμπιακή επιτροπή; Διοργάνωση