Φορολογική Αποκέντρωση και Τοπική Αυτοδιοίκηση Αποτελεσματικές Πρακτικές Ευρωπαϊκών Τοπικών Φορέων - Χατζηκωνσταντίνου, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Στις σημερινές συνθήκες η πολιτική, η ανάπτυξη και η οικονομία πρέπει να έρχονται τόσο από την κεντρική κυβέρνηση, όσο και από την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Όλα τα κράτη στην Ευρώπη αναδιοργανώνονται με βάση τις αυτοδιοικητικές τους μορφές οργάνωσης, με τις τοπικές αρχές να αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. Η ελληνική πρόταση για μία άλλη αρχιτεκτονική κράτους και αυτοδιοίκησης με θεμελιώδη λίθο τις συνταγματικές αρχές τις «διοικητικής αυτοτέλειας» και «οικονομικής αυτοδυναμίας» των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ενισχύει τον διοικητικό, οικονομικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση αυτού του ρόλου είναι η αναμόρφωση των οικονομικών των ΟΤΑ μέσα από την αποκέντρωση φόρων και την διεύρυνση των πηγών εσόδων τους με διακριτή άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Η μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας σοβαρής ανάλυσης και επεξεργασίας του φορολογικού συστήματος, των φόρων που πρόκειται να μεταφερθούν στην Τοπική αυτοδιοίκηση (ΤΑ), των αρχών που πρέπει να διέπουν την φορολογική αποκέντρωση καθώς και τις αρμοδιότητες που θα συνοδεύουν αυτή την μεταρρύθμιση. Η ανάλυση των τοπικών και περιφερειακών μεταρρυθμίσεων που έλαβαν χώρα σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη ίσως μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για την αναμόρφωση του τοπικού μας φορολογικού συστήματος. Απαιτείται ένα συμβόλαιο μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Πολιτείας που θα δημιουργήσει συνθήκες δομής, οικονομικής και διοικητικής, εξασφαλίζοντας την επάρκεια πόρων, την παροχή υψηλών υπηρεσιών, την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την τοπική βιώσιμη ανάπτυξη.
Fiscal Decentralization and Local Government Effective Practices European Local Authorities
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση--Προϋπολογισμός; Τοπική αυτοδιοίκηση--Οικονομικά; Τοπική χρηματοδότηση--Προϋπολογισμός; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ; Πόροι και αρμοδιότητες των ΟΤΑ; Φορολογική αποκέντρωση; Φορολογικά έσοδα