Η συμβολή της Δραματικής Τέχνης στη μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης. Έρευνα στην εταιρεία πολιτισμού και κοινωνικής ψυχαγωγίας "Προσκήνιο" - Σιαχάμη, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα ερευνητική εργασία έχει ως στόχο να ερευνήσει τη συμβολή της δραματικής τέχνης στη μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης, γνωστού φαινομένου και ως burnout, και συγκεκριμένα στην εταιρία πολιτισμού και κοινωνικής ψυχαγωγίας «Προσκήνιο», που έχει έδρα το Ναύπλιο του νομού Αργολίδας. Η έρευνα επεξηγεί αναλυτικά το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης, γίνεται αναφορά στη δραματική τέχνη ως μέσου αποσυμφόρησης της εργασιακής πίεσης και παρατίθενται έρευνες και μελέτες πάνω στο θέμα που ερευνήθηκε. Για τους σκοπούς της έρευνας επιλέχτηκε συγκεκριμένα η εταιρία πολιτισμού και κοινωνικής ψυχαγωγίας «Προσκήνιο» και το δείγμα (Ν) αποτελείτο από δεκαεπτά άντρες και γυναίκες. Η συνολική διάρκεια που κράτησε το πρόγραμμα ήταν δύο μήνες και κάθε παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε ήταν μίας ώρας. Συνολικά στη θεατρική ομάδα έγιναν δεκαπέντε παρεμβάσεις με τη χρήση της δραματικής τέχνης και η συχνότητα των παρεμβάσεων ήταν περίπου δύο φορές την εβδομάδα. Η χρήση εργαλείων της δραματικής τέχνης αποτέλεσαν τον κορμό της ερευνητικής διαδικασίας για να εξεταστεί σε ποιο βαθμό και αν υπάρχει βελτίωση ή μη στο φαινόμενο της επαγγελματικής εξουθένωσης στη θεατρική ομάδα. Για τη μέτρηση των ερευνητικών υποθέσεων χρησιμοποιήθηκε το αριθμημένο ερωτηματολόγιο της Μaslach Burnout Inventory που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές έρευνες, αλλά και η καταγραφή, το focus group, η παρατήρηση και το ημερολόγιο του ερευνητή. Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους συμμετέχοντες στο ερωτηματολόγιο που τους δόθηκε ήταν επτάβαθμης κλίμακας Likert και έπρεπε να συμπληρωθεί μέσα σε δέκα λεπτά. Για τη στατιστική ανάλυση των ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες χρησιμοποιήθηκε τα στατιστικό πρόγραμμα SPSS. Τα ποιοτικά δεδομένα συλλέχθηκαν από την παρατήρηση του ερευνητή, τις ατομικές συνεντεύξεις και την καταγραφή τους στο ημερολόγιο του ερευνητή. Η ερευνητική αυτή εργασία στηρίχτηκε πάνω στα μέλη της θεατρικής ομάδας, τον εμψυχωτή και τη διάθεση που είχαν οι πρώτοι να συμμετάσχουν στις παρεμβάσεις. Λέξεις κλειδιά: Επαγγελματική εξουθένωση, δραματική τέχνη, burnout, έρευνα σε εταιρία πολιτισμού, έρευνα σε εταιρία κοινωνικής ψυχαγωγίας, έρευνα στο νομό Αργολίδα
Keywords: Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Έρευνα δράσης; Επαγγελματική εξουθένωση; Δραματική τέχνη; Burnout; Έρευνα σε εταιρία πολιτισμού; Έρευνα σε εταιρία κοινωνικής ψυχαγωγίας; Έρευνα στο νομό Αργολίδας; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Έρευνα δράσης; Επαγγελματική εξουθένωση; Δραματική Τέχνη; Burnout; Έρευνα σε εταιρία πολιτισμού; Έρευνα σε εταιρία κοινωνικής ψυχαγωγίας; Έρευνα στο νομό Αργολίδας