Εκπαίδευση, σχολικός θεσμός και εξουσία Οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς του σχολικού θεσμού: Ρητές και άρρητες λειτουργίες/διαδικασίες - Βήκας, Ευάγγελος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η διάσταση που παίρνει η άσκηση της εξουσίας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος και του σχολείου. Όμως τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά της συχνά πυκνά επικαλύπτονται από το οργανωμένο περιβάλλον του σχολείου και τα ενδιαφέροντά του και έτσι δεν έρχονται στην επιφάνεια. Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι να διερευνήσει τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς του σχολικού θεσμού όπως αυτοί ενυπάρχουν και αποτυπώνονται στις ρητές και στις άρρητες λειτουργίες/διαδικασίες του ελληνικού σχολείου. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η ποιοτική έρευνα και η λήψη των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη διεξαγωγή ημι-δομημένων συνεντεύξεων σε εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στη Μέση Εκπαίδευση της χώρας μας. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας προκύπτει ότι οι εξουσιαστικοί μηχανισμοί αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την εύρυθμη και παιδαγωγική λειτουργία του σχολείου. Τα αποτελέσματα αυτά αναδεικνύουν τις χρόνιες παθογένειες και τις αδυναμίες στη δομή και στη λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος, το οποίο χρειάζεται ριζικές αλλαγές προκειμένου η εκπαίδευση που παρέχει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας.
Αριθμός Εισαγωγής: 013473 cd
Keywords: Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα; Εξουσία; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Νεομαρξισμός; Ιδεολογικοί μηχανισμοί του κράτους; Συμβολική βία; Σχολικός έλεγχος; Νεοφιλελευθερισμός; Power; Secondary education; Neo-marxism; Ideological state apparatuses; Symbolic violence; Symbolic control; Neoliberalism