Αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων του συστήματος υγείας στην Ελλάδα, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2009 έως σήμερα - Μετεβελής, Αλέξανδρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η υπόθεση του εθνικού συστήματος υγείας, αποτελεί αναμφίβολα ένα πεδίο δημόσιων συζητήσεων που κατέχει υψηλή προτεραιότητα στις προτιμήσεις των πολιτών και του πολιτικού συστήματος. Οι προσπάθειες για τη συγκρότηση ενός ενιαίου εθνικού συστήματος υγείας πέρασε από διάφορα στάδια, αλλά από τη μεταπολίτευση και μετά εντατικοποιήθηκαν οι πρωτοβουλίες για την εγκαθίδρυσή του από το πολιτικό σύστημα της χώρας. Η παρούσα εργασία θα επιχειρήσει να αποτιμήσει τις μεταρρυθμιστικές, νομοθετικές παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα από την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2009 έως σήμερα. Δεδομένων των ασφυκτικών δημοσιονομικών πλαισίων και των προβλημάτων του εθνικού συστήματος υγείας που προϋπήρχαν της οικονομικής κρίσης, η αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων στην υγεία θα επιχειρήσει να καλύψει τα παρακάτω ερευνητικά ερωτήματα: 1. Πώς επηρέασαν την χρηματοδότηση και τους μηχανισμούς αποζημίωσης των παροχών; 2. Πώς επηρέασαν την ασφαλιστική κάλυψη για υπηρεσίες υγείας; 3. Πώς επηρέασαν την παροχή υπηρεσιών υγείας; 4. Τι συνέπειες είχαν στο επίπεδο υγείας του πληθυσμού; 5. Τι δυνατότητες είχαν οι πολίτες στην χρησιμοποίηση των υπηρεσιών υγείας; Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι αν και οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση ως προς την επίλυση των λειτουργικών, οργανωτικών και χρηματοδοτικών αδυναμιών του συστήματος υγείας, οι οποίες προϋπήρχαν της οικονομικής κρίσης του 2009, ωστόσο η κατεύθυνση των αλλαγών είναι που τίθενται προς αμφισβήτηση, διότι δεν επικεντρώθηκαν στο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας και στις ανάγκες υγείας των πολιτών
Assessment of the health system reforms in Greece, as they were formed from the period of the financial crisis of 2009 until today
Αρ. Εισ.: 37 cd
Keywords: Υπηρεσίες υγείας -- Διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα; Εθνικό Σύστημα Υγείας; Μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης; Κοινωνική πολιτική; Υγεία; Μεταρρύθμιση; Αποτίμηση; Σύστημα υγείας; ΕΣΥ; Οικονομική κρίση; ΕΟΠΥΥ; ΠΕΔΥ; ΥΠε; Ανασφάλιστοι; ΠΦΥ; ΤοΜΥ; Οικογενειακός γιατρός; Γιατροί; Φάρμακα; Νοσοκομείο; Δαπάνη; Χρηματοδότηση; Health; Reform; Assessment; Health system; NHS; Financial crisis; EOPYY; PEDY; YPE; Uninsured; PHC; TOMY; Family doctor; Doctors; Medicines; Hospital; Expenditure; Financing