Ηγεσία και διαχείριση αλλαγής - Μοσχολούρης, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η εργασία αναφέρεται στην Ηγεσία και Διαχείριση Αλλαγής. Στο κεφάλαιο Α παρουσιάζεται η έννοια της αλλαγής και γιατί αυτή συμβαίνει σε ατομικό, συλλογικό και παγκόσμιο επίπεδο. Αναλύονται τα αίτια καθώς και η αναγκαιότητα των αλλαγών. Παρουσιάζονται οι αντιστάσεις που οι αλλαγές προκαλούν και ερμηνεύονται οι λόγοι που αυτό συμβαίνει. Στο κεφάλαιο Β προτείνεται ο ενδεδειγμένος τρόπος διαχείρισης τους, ώστε να λειτουργήσουν δημιουργικά προς την οντότητα που την δέχεται. Αναφέρονται οι παράγοντες που υπεισέρχονται στην διαχείριση τους όπως εκπαίδευση, κουλτούρα, ηγεσία, τεχνολογία και γενικά οι πρακτικές που βοηθούν στην ορθή διαχείριση τους. Στο κεφάλαιο Γ παρουσιάζεται πρώτα η έννοια του ηγέτη και τα χαρακτηριστικά καθώς και τα χαρίσματα που είναι αναγκαίο ένας ηγέτης να διαθέτει. Έπειτα παρουσιάζεται η έννοια της ηγεσίας, ξεκινώντας από τον παραδοσιακό τρόπο της ιεραρχικής δομής και εκθέτονται οι μεταβολές που έχει υποστεί η ηγεσία μέσα στο χρόνο. Οι επιχειρήσεις αναζητώντας τρόπους βέλτιστης διοίκησης, αυτονόητα, προέβησαν στο πέρασμα του χρόνου στις απαραίτητες προσαρμογές. Στο Κεφάλαιο Δ παρουσιάζεται η διασύνδεση των αλλαγών με την μορφή της ηγεσίας και πως εκείνη βασιζόμενη σε κοινωνικούς, ψυχολογικούς, οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες εναρμονίζεται στα δεδομένα. Για την εναρμόνιση αυτή, ο ηγέτης, κάνει χρήση της καινοτομίας, των υπολογιστών, της πληροφορίας, της τεχνητής νοημοσύνης και της νέας πραγματικότητας, εκείνη της παγκοσμιοποίησης. Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζονται ακόμη, τα διάφορα μοντέλα διαχείρισης των αλλαγών που έχουν προταθεί από μεγάλους οικονομολόγους. Γίνεται προσπάθεια να ερμηνευτούν και να αξιολογηθούν τα μοντέλα αυτά και να καθοριστεί πως μπορούν να λειτουργήσουν στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Η θεωρητική μελέτη έρχεται να συμπεράνει ότι με βάση την νέα πραγματικότητα, η διαχείριση των αλλαγών αποτελεί πλέον μία από τις κύριες προτεραιότητες όσων ασκούν διοίκηση. Η ικανότητα της δημιουργίας ευκαιριών από τις διαφορετικές ή δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν είναι βασική δεξιότητα για τα στελέχη των οργανισμών και των επιχειρήσεων. Στο κεφάλαιο Ε παρουσιάζονται τα εργαλεία της έρευνας, ο σκοπός, οι συμμετέχοντες και η προσφορά που αναμένεται από την παρούσα εργασία, στο προς εξέταση θέμα. Ακόμη, στο κεφάλαιο Ε με την χρήση κατάλληλου ερωτηματολογίου γίνεται έρευνα και αναλύονται τα δεδομένα. Στόχος του κεφαλαίου είναι να αποσαφηνιστεί κατά πόσο τα υπάρχοντα θεωρητικά συμπεράσματα μπορούν να συγκλίνουν με τα αποτελέσματα της έρευνας. Τέλος, στο κεφάλαιο ΣΤ συγκεντρώνονται όλα τα αποτελέσματα της έρευνας και εξάγονται συμπεράσματα. Αποτελεί πεποίθηση ότι η ηγεσία στις σημερινές συνθήκες, έχει αλλάξει και λαμβάνει υπόψη την καινοτομία, την ομαδικότητα και γίνεται πιο συλλογική και συμμετοχική. Επιπλέον, είναι γενικά αποδεκτό ότι η διαχείριση των αλλαγών είναι καλό να συμβαίνει με την συνδρομή του συνόλου των εργαζομένων, χωρίς αποκλεισμούς. Ακόμη, θεωρείται ότι η ισχυρή ιεραρχική δομή έχει πάψει να ισχύει και την θέση της έχουν πάρει ελαστικότερα σχήματα διοίκησης. Η έρευνα με τα αποτελέσματα της, καλείται να ενισχύσει ή να απορρίψει αυτές τις πεποιθήσεις.
Leadership and change management
Μ.Δ.Ε. 126
Keywords: Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Ηγεσία; Εργασία και εργαζόμενοι; Καινοτομία; Τεχνητή νοημοσύνη; Πληροφοριακά συστήματα διοίκησης; Ηγεσία; Διαχείριση αλλαγής; Αλλαγή; Ηγέτης; Μοντέλο αλλαγών; Καινοτομία; Τεχνητή νοημοσύνη; Leadership; Change management; Innovation; Collaborative leadership; Organizational transformation