Αρχεία μεγάλων οργανισμών & αξιοποίησή τους : η περίπτωση του Ο.Α.Κ.Α - Μαυρομμάτη, Χαρίκλεια (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα ερευνητική εργασία εξετάζει τη σημασία και τις δυνατότητες αξιοποίησης των αρχείων που παράγονται από μεγάλους οργανισμούς, με επίκεντρο τον τομέα του αθλητισμού και ειδικότερα το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ). Σε ένα περιβάλλον έντονων τεχνολογικών και διοικητικών εξελίξεων, τα δημόσια αρχεία αναδεικνύονται ως εργαλεία στρατηγικής σημασίας για τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη δημιουργική επαναχρησιμοποίησή τους σε πολιτιστικό και επιστημονικό επίπεδο. Η εργασία αποτυπώνει τον πλούτο και τη δυναμική του αρχειακού υλικού του ΟΑΚΑ, καταγράφοντας τους τύπους, τη μορφή, την ιστορική και επιστημονική του αξία, καθώς και τις διαδικασίες διαχείρισής του. Τα ευρήματα υποδεικνύουν την ύπαρξη σημαντικών τεκμηρίων, των οποίων η περαιτέρω αξιοποίηση θα μπορούσε να ενισχυθεί μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες του οργανισμού. Ιδιαίτερα, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και κατάλληλης τεχνικής υποδομής αποτελεί έναν από τους βασικούς περιοριστικούς παράγοντες που επιβραδύνουν την ανάπτυξη μιας οργανωμένης αρχειακής πολιτικής. Η παγκόσμια αρχειονομική κοινότητα άρχισε μόλις τις δύο τελευταίες δεκαετίες να αναγνωρίζει τη σημασία των αθλητικών αρχείων, με καθοριστικό σταθμό την ίδρυση του Τομέα Αθλητικών Αρχείων (Section on Sports Archives - SPO) στο πλαίσιο του International Council on Archives (ICA) το 2004. Ωστόσο, η σχετική ακαδημαϊκή έρευνα παραμένει περιορισμένη, γεγονός που καταδεικνύει το ερευνητικό κενό και τη σημασία πρωτοβουλιών όπως η παρούσα εργασία, που επιχειρούν να συνδέσουν την αρχειονομία με τον αθλητισμό. Προτείνεται λοιπόν ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό μοντέλο διαχείρισης και ανάδειξης του αρχειακού αποθέματος, που σέβεται την ταυτότητα του ΟΑΚΑ ως εθνικού αθλητικού φορέα και υποστηρίζει την πολιτιστική διασύνδεση του οργανισμού με το κοινό. Παράλληλα, επιχειρεί να ανοίξει τον επιστημονικό διάλογο μεταξύ των πεδίων της Φυσικής Αγωγής-Αθλητισμού και της Αρχειονομίας, συμβάλλοντας στην κατανόηση της σημασίας των αθλητικών αρχείων και προτείνοντας καλές πρακτικές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και από άλλους οργανισμούς του χώρου.
Archival use in Large Scale Institutions: A case Study of the Olympic Athletic Center of Athens (O.A.K.A)
Archives, Large Scale Institutions, Athletic Centers, Athletic Archives
Keywords: Αρχεία - Ελλάδα - Διαχείριση - Ιστορία; Αρχεία - Διοίκηση και οργάνωση; Αθλητικά αρχεία; Archives - Greece - Administration - History; Archives - Management; Sports Arcives; Αρχεία , Μεγάλοι Οργανισμοί, Αθλητικά Κέντρα , Αθλητικά Αρχεία