Η Ανάπτυξη των ορεινών περιοχών στην Ελλάδα και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η περίπτωση του Δήμου Ζαγορίου - Κασπαρίδης, Δήμος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Οι ορεινές περιοχές της χώρας μας, αποτελούν θύλακες ανάπτυξης σε ένα ευρύτερο πλαίσιο σχεδιασμού και εφαρμογής νέων πολιτικών με γνώμονα την αειφορία και την βιωσιμότητα του χαρακτήρα που θα έχουν. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης, δημιουργήθηκε η ανάγκη για την εξεύρεση λύσεων ώστε να αναστηλωθεί η οικονομία της χώρας και να υποβοηθηθεί η μείωση του περιφερειακού χάσματος ανάπτυξης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Οι παραπάνω λύσεις, οφείλουν να εκπληρώνουν τους στόχους που έχουν τεθεί από την οικεία αλλά και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και στο περιβάλλον. Η αξιοποίηση των πόρων που διαθέτουν οι ορεινές περιοχές, δύναται να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της μη ισόρροπης ανάπτυξης των ορεινών σε σχέση με τις πεδινές και παράκτιες περιοχές. Επιπλέον, ζητούμενο της τοπικής ανάπτυξης αποτελεί πώς οι νέες κοινωνικό-οικονομικές αλλαγές που συντελούνται δε θα αποτελέσουν παράγοντα υποβάθμισης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η παρούσα εργασία αποτελείται από ένα υπόβαθρο, στο οποίο γίνεται μια προσέγγιση του ζητήματος της ανάπτυξης των ορεινών περιοχών της χώρας μας σε συνδυασμό με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχοντας ως περίπτωση μελέτης τον Δήμο Ζαγορίου, που όπως είναι ευρέως γνωστό αποτελείται από ένα σύστημα ορεινών παραδοσιακών οικισμών ιδιαίτερης αισθητικής και πολιτιστικής αξίας.
The Development of Mountainous Areas in Greece and the role of Local Government. The case of the Municipality of Zagori
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Περιφερειακός προγραμματισμός; Οικονομική ανάπτυξη; Ορεινές περιοχές; Τοπική ανάπτυξη; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Αειφορία; Περιβάλλον